Trochę jednak jest, słyszałem do tej pory tylko o jednej rodzinie językowej, która to ma. Jest to bardzo logiczne i analogiczne do naszych języków, ale wciąż egzotyczne.
Porównanie graficzne pism z uniwersum Nieuklękłego:
Imfursyjski (język imfursytów, ludów głównie średniej klasy, język religii monoteistycznej, pisarzy i poetów
aglutynacyjno-fleksyjny):
Padmarański (język padmarańczyków oraz Imperium Padmarańskiego, szlachty, nauki oraz suprakorporacji Nieuklękłego -
alternacyjno-fleksyjny):
Szangryjski (język szangrytów, wielu różnorodnych ludów, Kombinatu Szangryjskiego, nauki i sztuki -
izolująco-aglutynacyjno-polisyntetyczny):

W najbliższym czasie (czyli pewnie w kolejne lata...) mam zamiar dokończyć te języki, zaprezentować także język Aqarat (bardzo egzotyczny język mniejszości tubylczej na Nieuklękłym) oraz wziąć się za dialekty i kreole. Imfursyjski na razie nie może wyjść z fazy beta, to jest zaplanowania fonotaktyk tak, by ładnie wyglądały zapisywane tym hiperligaturowym pismem.
I odpowiadając na
pytanie odnośnie tego jak tworzę te pisma: robię to po prostu w gimpie, piksel za pikselem składając litery w kupę we w miarę równomierne kształty (wciąż do dzisiaj nie jestem zadowolony z diakrytyków w padmarańskim), przecierając je antialiasem by wyglądały dobrze (co sprawdzało się w padmarańskim i szangryjskim, niestety w imfursyjskim musiałem już się wziąć za cieniowanie liter piksel po pikselu jeszcze przed wygładzeniem ich automatycznie, bo inaczej strasznie wyglądały). Jeśli pytanie jest także o historię, to padmarański miał być abdżadem zainspirowanym arabskim (oddaje informacje o formie gramatycznej słowa na ogonach, o czym pisałem kiedyś w temacie poświęconym Maqabrze), szangryjski zainspirowany był z kolei hebrajskim i tybetańskim, natomiast imfursyjski jest oparty o pomysł z forum Aveneca, to jest konlang "amjati", który pełny był takich ekwilibrystycznych ligatur; pomysł pociągnąłem dalej i zaczęrpnąłem jeden pomysł na ligatury z manuskryptu Wojnicza i ot, powstał.
Wszystkie pisma są czytane od lewej do prawej w rzędach z góry na dół - uważam jednak mimo wszystko, że niekoniecznie każde pismo trzeba zapisywać jakimś super-unikalnym bustrofedonem. Może dialekty będą zapisywane inaczej.
Any thoughts?