Etymologie w polskim

Zaczęty przez Ojapierdolę, Sierpień 22, 2011, 01:02:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

dziablonk

Skąd się wzięła oboczność gać / żgać?
Dziwno wam, iżem ja to tako pomieszany?
Jak ciećwierz przyszedłem w płatczyska ubrany.
  •  

dziablonk

Skąd (u)tytłać '(u)brudzić'?
  •  

SchwarzVogel

Cytat: dziablonk w Czerwiec 22, 2024, 21:46:10Skąd się wzięła oboczność gać / żgać?

W polskim najwyraźniej jest poświadczone też dżgać i jest to wcześniejsze, pewnie później przeszło w dźgać.

Skąd takie "pasożytnicze" "d" tam nie wiem, ale tak samo jest w białoruskim, może jakiś wpływ.
  •  

dziablonk

Cytat: SchwarzVogel w Sierpień 28, 2024, 18:22:05Skąd takie "pasożytnicze" "d" tam nie wiem, ale tak samo jest w białoruskim, może jakiś wpływ.
Ponoć tendencja centralna, aby uniknąć uproszczeń typu dzban > zban, co występuje na peryferiach.
  •  

SchwarzVogel

Cytat: dziablonk w Wrzesień 04, 2024, 08:58:09
Cytat: SchwarzVogel w Sierpień 28, 2024, 18:22:05Skąd takie "pasożytnicze" "d" tam nie wiem, ale tak samo jest w białoruskim, może jakiś wpływ.
Ponoć tendencja centralna, aby uniknąć uproszczeń typu dzban > zban, co występuje na peryferiach.

Jakby nie patrzeć mamy takie słowa jak "dzbuk" zamiast "zbuk" a "dźwięk" został awansowany do języka literackiego i słowników, więc chyba najlepiej iść tym tropem.
  •  

dziablonk

Skąd końcówka -osz w słowach typu jarosz, piwosz, kawosz, smakosz? Czy może z węgierskiego jak dobosz (węg. dobos od dob 'bęben')?
  •