Narzecze wysokopolskie

Zaczęty przez Feles, Wrzesień 17, 2011, 14:10:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

dziablonk

Ponieważ chodzi o (wysoko-)polski, to może stpol. krzynów 'płaskie naczynie, misa, talerz'.
Dziwno wam, iżem ja to tako pomieszany?
Jak ciećwierz przyszedłem w płatczyska ubrany.
  •  

Ainigmos

Moje od rzecz. wiec odnośnie pewnej rodziny wyrazów:
politykować – wiecić
politykowanie – wiecenie
polityk – wiecnik
polityczka - wiecniczka
polityka - wiecnictwo
polityczność - wiecniczość
polityczny – wiecniczy
politycznie – wiecniczo
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

Świętopełk Kowalski

Cytat: Ainigmos w Październik 30, 2024, 19:50:20Moje od rzecz. wiec odnośnie pewnej rodziny wyrazów:
politykować – wiecić
politykowanie – wiecenie
polityk – wiecnik
polityczka - wiecniczka
polityka - wiecnictwo
polityczność - wiecniczość
polityczny – wiecniczy
politycznie – wiecniczo

Zupełnie niepotrzebnie. Mamy już określenia jak działacz państwowy, działacz samorządowy itp. Nie trzeba na siłę wprowadzać jednego "uniwersalnego" słowa, jakim jest "polityk".

Pytanie, jak spolszczyć "partyjny"? "Partia" ma już polski odpowiednik (stronnictwo), ale partyjny? "Stronniczy" oznacza coś innego chyba? Czy się mylę?

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Październik 30, 2024, 21:55:28Pytanie, jak spolszczyć "partyjny"? "Partia" ma już polski odpowiednik (stronnictwo), ale partyjny? "Stronniczy" oznacza coś innego chyba? Czy się mylę?
Po prostu neutralnie jako stronnicowy "dotyczący stronnictwa", zaś stronniczy nagannie oznacza "kierujący się partykularnym interesem lub warcholstwem".
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja

Świętopełk Kowalski

encyklopedia - wiedzozbiór

Wiem, łączenia nie są miłe widziane tutaj, ale mi się podoba i jest intuicyjne.

CookieMonster93

Cytat: Świętopełk Kowalski w Październik 22, 2024, 18:41:51Co myślicie, jak spolszczyć słowo "tabletka"?

łykanka (por. płukanka)
doustka
gniotka/gniotek (od procesu tworzenia - zgniatanie/prasowanie)

A dla kapsułki dałbym:
(s)kryjka
zawierka (bo coś zawiera/zamyka w sobie)
English C2 // Nederlands B2 // 中文 B1 // Čeština B1
  •  

Świętopełk Kowalski

Cytat: CookieMonster93 w Listopad 02, 2024, 18:57:35
Cytat: Świętopełk Kowalski w Październik 22, 2024, 18:41:51Co myślicie, jak spolszczyć słowo "tabletka"?

łykanka (por. płukanka)
doustka
gniotka/gniotek (od procesu tworzenia - zgniatanie/prasowanie)

A dla kapsułki dałbym:
(s)kryjka
zawierka (bo coś zawiera/zamyka w sobie)

Po co w ogóle tworzyć takie słowa, skoro opisują tylko ogólnie lek do połknięcia? Połykać można zarówno płyn, jak i tabletkę. Trzeba wymyślić coś innego!

PS: Gniotek kojarzy mi się z gnojem

Świętopełk Kowalski

tabletka - ziarenko lecznicze

Samoczyn myślący (= "sztuczna inteligencja") mi to wymyślił, brzmi ciekawe.

Świętopełk Kowalski

brain-rot - mózgo-zgnidło (opierając się na mojej propozycji bicio-cierpio...)

CookieMonster93

Na brainrot mam propozycję zmysłomór. Tak mi się z postradaniem zmysłów skojarzyło

EDIT: Można też generalnie coś z jakimś utractwem/zatratą pokombinować.
English C2 // Nederlands B2 // 中文 B1 // Čeština B1

Świętopełk Kowalski

Świętopełk Kowalski

wibrator - drgo

dildo - chujok

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Listopad 06, 2024, 21:37:29brain-rot - mózgo-zgnidło (opierając się na mojej propozycji bicio-cierpio...)
Jak już poprawnie słowotwórczo, to raczej mózgu-zgniłu z końcówką ideofoniczną -u, która wstawia się do jedno-  i/lub dwusylabowych dwóch rdzeni wyrazowych z dowolnej części mowy (tak, ideofon to też wyraz znaczący!), tutaj utworzony z wyrazów mózg i zgniły; nie inaczej dla eufonii, podobnie jak w wyrazie, np. łapu-capu.
  •  

Świętopełk Kowalski

Jak spolszczyć: licencjat, magister, doktorant, doktor, habilitacja oraz profesor?

Świętopełk Kowalski

Trochę off-topic, ale czy da się za pomocą AI przeanalizować cały ten wątek (czyli wszystkie 170 stron) oraz stare forum?

Spróbowałem wkleić link do wątku w Gemini AI, i poprawnie podało mi wszystkie propozycje z pierwszej strony. Jednak gdy zapytałem o pozostałe strony, odpowiedziało mi tylko:

Cytat"Treść podanego adresu URL nie może być wykorzystana do spełnienia żądania. Spróbuj użyć wyszukiwania Google, aby odpowiedzieć na pytanie."

Dobrze byłoby to wszystko uporządkować – nawet te niedobre i dziwne propozycje – a potem uzgodnić kilka dobrych propozycji i zapisać je w słowniku. Wiem, że na naszym Wiki mamy już słownik, ale nie zawiera on wszystkich słów.

Dzięki temu będziemy też wiedzieć, co nowego warto wymyślać, a nie tworzyć coś, co już ktoś zaproponował kilkadziesiąt stron wcześniej.

Co o tym myślicie? Macie jakieś pomysły, jak to uporządkować?