Narzecze wysokopolskie

Zaczęty przez Feles, Wrzesień 17, 2011, 14:10:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ainigmos

Mój, tłumacząc prosto kognatem:
stadium - stadź (w rodzaju żeńskim od stać)
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja

Świętopełk Kowalski

wszechnica - uniwersytet

wszechnicowy - uniwersytecki

wszechniczanin - student

wszechniczański - studencki

wszechniczak - akademik, dom studencki

Ainigmos

Wracając, mój:
masturbator - miętosz (od miętosić + -osz) xD
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

Ainigmos

Mój z niemieckiego:
Verschlimmbessern - łżenaprawa (od łże- + naprawa)
  •  

Ainigmos

Mój z niemieckiego na modłę staropolską jednym słowem:
Backpfeifengesicht - złolicze (od zło- + lico + -e, podobnie do oblicze)
  •  

Ainigmos

Mój z angielskiego w każdym znaczeniu i każdej kolokacji:
film - błoń (w rodzaju męskim względem błona)
  •  

Ainigmos

Mój z łacińskiego:
certyfikat - potwierda (od potwierdzić, za chorwackim potvrda, ale bez trudnej do wymówienia dla Polaka zbitki spółgłoskowej)
  •  

dziablonk

Jeśli już, to: potwArda a. potwIErdza (chodzi o rozwój w polskim zgłoskotwórczego R przed spółgłoską, np. śmIErć, ale mArtwy)
Słuch fonologiczny współczesnego Słowianina kształtuje pisownia, w przeszłości granice między poszczególnymi fonemami były bardziej płynne.
◇ ъŭ ◊ ō ů ŭ † å ° ъ ь ľ ŕ ô ď ť ſ ß á ŕ ê é ṷ
  •  

Ainigmos

Cytat: dziablonk w Maj 03, 2026, 23:26:17Jeśli już, to: potwArda a. potwIErdza (chodzi o rozwój w polskim zgłoskotwórczego R przed spółgłoską, np. śmIErć, ale mArtwy)
Tylko że wnoszone przez Ciebie propozycje: potwarda przeciętnemu Polakowi prędzej skojarzy się z czymś twardym, a nie potwierdzonym, zaś potwierdza pomyli się z istniejącym czasownikiem wskutek homofonii, inaczej niż potwierda, której utworzenie rzekomo gwałci polskie zasady fonetyczne, w tym alternacji, skoro odznacza się jednak trafnością, czytelnością etymologiczną i znaczeniową, eufonią i unikaniem homofonii - zasadami, którymi powinno kierować się słowotwórstwo każdego języka.
  •  

Ainigmos

Jak spolszczyć dosłownie jednym słowem i przy tym eufonicznie grecki czasownik z 3 przedrostkami ἐπιπαρεμβάλλειν (od ἐπι- + παρα- + εν- + βάλλειν)  o znaczeniu "dodatkowo włożyć obok"?

Moje homomorficzne znaczeniowo próby to: odbitka doprzywłożyć (od do- + przy- + włożyć) lub zdodatkować (od z- + dodatek + -ować).
  •  

Ainigmos

Mój na czasie:
kaucja z butelkomatu - zwrotek (w rodzaju męskim od zwrot + -ek)
  •  

Ainigmos

Mój z łaciny:
suplement - uzupełnik (od uzupełnić + -ik)

Świętopełk Kowalski

Jak spolszczyć narkotyki?

marihuana - trawka
kokaina - ?
heroina - ?
morfina - ?
amfetamina - ?
kofeina - ?
nikotyna - ?

Vilène

koliber — pszczel

Skrócenie od pszczoły (cf. mand. fēngniǎo, reg. hiszp. avíape, pawnee rikuhcawiitakaaruʼ, etc.), ale końcówka -el ma też się kojarzyć z końcówką w wróbel (nazwa także małego ptaka).

Ainigmos

Mój, spolszczając odbitką greckie imię:
Perykles (od Περι- + κλῆς) - Osław (od O- + sław)
  •