Narzecze wysokopolskie

Zaczęty przez Feles, Wrzesień 17, 2011, 14:10:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ainigmos

Mój ideofonem odnośnie pewnego ideofonu z jęz. mundari:
rawa-dawa "uczucie doznawane, gdy ktoś może zrobić coś nagannego, ale w pobliżu nie ma świadka/ów" - skryciu-grzechu (od skrycie i grzech)
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

Świętopełk Kowalski

Co myślicie, jak spolszczyć słowo "tabletka"?

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Październik 22, 2024, 18:41:51Co myślicie, jak spolszczyć słowo "tabletka"?
Jak myślę, może jako krążyk (od krąg, z oboczniością g:ż i przyrostkiem -yk dla odróżnienia znaczeniowego od i tak już wieloznacznego krążek).
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

Świętopełk Kowalski

Ja myślałem coś w kierunku łykawka (nie każda tabletka jest krążkiem, poza tym potrzebujemy też wysokopolskie słowo dla "moneta").

Ale jakoś łykawka mi nie pasuje do końca, nie wiem czemu

dziablonk

Cytat: Świętopełk Kowalski w Październik 22, 2024, 20:35:08Ale jakoś łykawka mi nie pasuje do końca, nie wiem czemu
-awka  kojarzy mi się bardziej ze zjawiskiem, czasem uporczywym, typu czkawka, śmiechawka.
Może łykotka (jak maskotka, łękotka)- coś drobnego i sympatycznego? 
Dziwno wam, iżem ja to tako pomieszany?
Jak ciećwierz przyszedłem w płatczyska ubrany.

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Październik 22, 2024, 20:35:08poza tym potrzebujemy też wysokopolskie słowo dla "moneta".
Tę potrzebę językową może zaspokoić ukuty uprzednio przeze mnie zamiennik krążyk.
  •  

Ainigmos

Mój:
shake "rodzaj napoju" - potrząs
  •  

Świętopełk Kowalski

Cytat: Ainigmos w Październik 26, 2024, 16:31:45Mój:
shake "rodzaj napoju" - potrząs

"potrząs" kojarzy mi się bardziej z kolizją czy szokiem.

dziablonk

•  

mijero

Boć wiem, trzeba mi prawdę powiedzieć:
przez cudzy język w cudze ręce włodźstwa zachodziły.

Świętopełk Kowalski

Cytat: mijero w Październik 28, 2024, 12:40:11roztrzepaniec (na słodko)

No i właśnie o to powinno tutaj chodzić w tym wątku. Zamiast na siłę coś wymyślać, lepiej najpierw poszukać (w gwarach, słowach archaicznych, zapomnianych synonimach itp.).

Świętopełk Kowalski

Świętopełk Kowalski

Cytat: Kazimierz w Wrzesień 01, 2017, 11:10:22biud/biudo - drewniany talerz, naczynie, misa (może talerz po wysokopolsku)

O, proszę! (strona nie działa, trzeba wejść na WaybackMachine: łącze)

Pytanie tylko, jaka jest etymologia biud/biudo?

Warto przejrzeć słowa tutaj w tym wątku (lub na starym forum).

dziablonk

Na Wikipedii dla блюдо podają gockie pochodzenie:
Cytat: Wikipediaetymologia: odziedziczone z prasł. *bľudo, z goc. 𐌱𐌹𐌿𐌸𐍃 (biuþs), z pragerm. *beudaz por. głuż. blido, ros. блю́до.
Może płażyna?
  •  

Świętopełk Kowalski

Cytat: dziablonk w Październik 29, 2024, 13:51:21Na Wikipedii dla блюдо podają gockie pochodzenie:
Cytat: Wikipediaetymologia: odziedziczone z prasł. *bľudo, z goc. 𐌱𐌹𐌿𐌸𐍃 (biuþs), z pragerm. *beudaz por. głuż. blido, ros. блю́до.
Może płażyna?

No to jest chyba przesada. Jest proto-słowiański korzeń *bľudo, to wystarczy.