Narzecze wysokopolskie

Zaczęty przez Feles, Wrzesień 17, 2011, 14:10:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Świętopełk Kowalski

Generalnie, obok samego stresu, przydałyby się wysokopolskie odpowiedniki nerwów (w sensie "mieć nerwy" i denerwować się) oraz relaks ("rozluźnienie" nie pasuje, bo "luz").

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Styczeń 03, 2025, 20:30:09Generalnie, obok samego stresu, przydałyby się wysokopolskie odpowiedniki nerwów (w sensie "mieć nerwy" i denerwować się)
Dla nerw zapodałby się czut, który spochodniłby się od prasłowiańskiego czasownika *čuti "czuć", gdyby przyrostek -ti odmiękczył się do -t (podobnie jak byt od *byti), skoro w polszczyźnie mówi się czuty czyli "wykryty nerwami", stąd dalej dla denerwować sięrozczutować się (wzorem bytować).
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja

Kazimierz

Cytat: Ainigmos w Styczeń 03, 2025, 18:42:24
Cytat: Kazimierz w Styczeń 03, 2025, 17:31:54
Cytat: Ainigmos w Grudzień 24, 2024, 16:11:08
Cytat: Świętopełk Kowalski w Grudzień 24, 2024, 12:39:33Jak spolszczyć słowo stres?
Zapewne wg mnie jako stręcziec, ukuwszy od stręczyć, analogicznie jak we wyrazie z przyrostkiem -ec bodziec.
czie???
To w rdzeniu wyrazu stręcziec twarda spółgłoska cz nie zmiękcza się dla eufonii przed przyrostkiem -ec?

Od kiedy cz się zmiękcza?
  •  

Świętopełk Kowalski

W sumie stres można zastąpić z "mieć/dostać ciśnienie". Tak w mojej rodzinie chociaż się mówi.

"Mam duży stres w pracy" -> "Mam przez pracę ciśnienie"

"Nie stresuj mnie teraz" -> "Nie rób mi ciśnienia"

Ainigmos

Cytat: Kazimierz w Styczeń 04, 2025, 09:08:48
Cytat: Ainigmos w Styczeń 03, 2025, 18:42:24
Cytat: Kazimierz w Styczeń 03, 2025, 17:31:54
Cytat: Ainigmos w Grudzień 24, 2024, 16:11:08
Cytat: Świętopełk Kowalski w Grudzień 24, 2024, 12:39:33Jak spolszczyć słowo stres?
Zapewne wg mnie jako stręcziec, ukuwszy od stręczyć, analogicznie jak we wyrazie z przyrostkiem -ec bodziec.
czie???
To w rdzeniu wyrazu stręcziec twarda spółgłoska cz nie zmiękcza się dla eufonii przed przyrostkiem -ec?
Od kiedy cz się zmiękcza?
Wg wykładni polskiej fonetyki jednak nigdy jako spółgłoska zadziąsłowa (palatalna) czyli artykulacyjnie dość miękka tak, że już dalej nie musi się zmiękczać; a skoro tak, no to przedłożyłbym stręczec. :)
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

Świętopełk Kowalski

bez tołku - bez sensu

tołk - rozum, sens, logika

Etymologia zgadza się. Pochodzi od rdzenia *tъlkъ, do białostockiej gwary przyszło poprzez litewskie tulkas

rogówka - kanapa

nabierka - chochla

strażnica - remiza

koło - rower

Kazimierz

•  

mijero

Cytat: Świętopełk Kowalski w Styczeń 08, 2025, 22:59:52bez tołku - bez sensu
tołk - rozum, sens, logika
Etymologia zgadza się. Pochodzi od rdzenia *tъlkъ, do białostockiej gwary przyszło poprzez litewskie tulkas
Cytat: Kazimierz w Styczeń 09, 2025, 02:02:52Jakie tam jeszcze litewskie tulkas?
W każdym razie pożyczka, jeśli tak można powiedzieć (używał tego ktoś poza Podlesiem?), zapewne późna. Po polsku by chyba było tłuk i tłukować, jeśli tam było zgłoskotwórcze -l-, s rozwojem jako w słup < *stłup czy tłusty.

Słowo strażnica jest ot straż. Na rower była podawana kołówka < kołować. Wydaje się lepsze, chyba nie tylko stąd, że moje.
Boć wiem, trzeba mi prawdę powiedzieć:
przez cudzy język w cudze ręce włodźstwa zachodziły.
  •  

Świętopełk Kowalski

wypluć - wygenerować

Przykład: ChatGPT wygenerował mi kod --> ChatGPT wypluł mi kod

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Styczeń 12, 2025, 15:43:54wypluć - wygenerować

Przykład: ChatGPT wygenerował mi kod --> ChatGPT wypluł mi kod
Ten łaciński czasownik już dawno się spolszczył adekwatnie jako wytworzyć, przy czym wypluć odnośnie filozofów jako rzekomych wypluwaczy tekstu brzmi sarkastycznie jak żywcem wzięty z diatryby cynickiej. xD
  •  

Ainigmos

Cytat: CookieMonster93 w Listopad 07, 2024, 17:38:08Na brainrot mam propozycję zmysłomór. Tak mi się z postradaniem zmysłów skojarzyło
Wracając, przedłożyłbym, choć brzmi to moralizująco, ogłup (wzorem wygłup), bo nie musi wiązać się z postradaniem zmysłów i/lub otępieniem, tylko raczej z byciem ogłupionym przez ogłupiacze przy zachowaniu najczęściej sprawności umysłowej.
  •  

Ainigmos

Mój jednym słowem z fizyki:
rozpraszanie Rayleigha - niebieszczenie ( od niebieski)
  •  

dziablonk

zrytogłów (osobnik-zombie), zrytogłowie (efekt choroby)
Słuch fonologiczny współczesnego Słowianina kształtuje pisownia, w przeszłości granice między poszczególnymi fonemami były bardziej płynne.
◇ ъŭ ◊ ō ů ŭ † å ° ъ ь ľ ŕ ô ď ť ſ ß á ŕ ê é ṷ
  •  

mijero

Cytat: Świętopełk Kowalski w Listopad 06, 2024, 21:37:29brain-rot - mózgo-zgnidło (opierając się na mojej propozycji bicio-cierpio...)
Cytat: CookieMonster93 w Listopad 07, 2024, 17:38:08Na brainrot mam propozycję zmysłomór. Tak mi się z postradaniem zmysłów skojarzyło
EDIT: Można też generalnie coś z jakimś utractwem/zatratą pokombinować.
Cytat: Ainigmos w Styczeń 23, 2025, 23:50:48Wracając, przedłożyłbym, choć brzmi to moralizująco, ogłup (wzorem wygłup), bo nie musi wiązać się z postradaniem zmysłów i/lub otępieniem, tylko raczej z byciem ogłupionym przez ogłupiacze przy zachowaniu najczęściej sprawności umysłowej.
gnilica mózgu – brainrot (jako jine choroby na -ica: krzywica, martwica, potnica, ropnica; chyba za nazwami złośliwych duchów: południca, wodnica)
Boć wiem, trzeba mi prawdę powiedzieć:
przez cudzy język w cudze ręce włodźstwa zachodziły.