Narzecze wysokopolskie

Zaczęty przez Feles, Wrzesień 17, 2011, 14:10:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Świętopełk Kowalski

Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć archaiczne propozycje na określenia naukowe (np. jak "wstawa" była zaproponowana jako polski synonim dla sinusa)? Chciałbym uzupełnić tabelkę na mojej stronie na Wiki, ale nie wiem, gdzie znaleźć.

dziablonk

Poszukaj może artykułu Z. Pawlikowskiej "Z historii polskiej terminologii matematycznej" w numerach archiwalnych (t. VII - IX) Wiadomości Matematycznych:
https://wydawnictwa.ptm.org.pl/index.php/wiadomosci-matematyczne/issue/archive
Mnie podoba się Śniadeckiego ledwoniestyczna - asymptota. :P
Słuch fonologiczny współczesnego Słowianina kształtuje pisownia, w przeszłości granice między poszczególnymi fonemami były bardziej płynne.
◇ ъŭ ◊ ō ů ŭ † å ° ъ ь ľ ŕ ô ď ť ſ ß á ŕ ê é ṷ

dziablonk

Ktoś wie, dlaczego inna nazwa na sinus to półcięciwie?
nibystyczna (wg Teofila Żebrawskiego) - asymptota
Słuch fonologiczny współczesnego Słowianina kształtuje pisownia, w przeszłości granice między poszczególnymi fonemami były bardziej płynne.
◇ ъŭ ◊ ō ů ŭ † å ° ъ ь ľ ŕ ô ď ť ſ ß á ŕ ê é ṷ

Ainigmos

Mój z fizyki:
spaghettizacja - strunkowanie (od strunka "spaghetti" i -owanie)
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Styczeń 31, 2025, 21:53:10Jak spolszczyć "suma"?
Może wg mnie jako spółczet (wzorem poczet), idąc za czeskim součet.
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja

Świętopełk Kowalski

Cytat: Ainigmos w Styczeń 31, 2025, 22:04:47

A sumować?

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Luty 01, 2025, 10:43:05

A sumować?
Analogicznie spółczetować lub spółczyść (jak poczyść "policzyć" od czyść ,,liczyć").
  •  

Świętopełk Kowalski

iloskład - suma (analogicznie do iloraz, iloczyn)

mijero

Cytat: Ainigmos w Luty 01, 2025, 11:39:09
Cytat: Świętopełk Kowalski w Luty 01, 2025, 10:43:05
A sumować?
Analogicznie spółczetować lub spółczyść (jak poczyść "policzyć" od czyść ,,liczyć").
Cytat: Świętopełk Kowalski w Luty 02, 2025, 15:51:07iloskład - suma (analogicznie do iloraz, iloczyn)
W użyciu są podliczenie, podliczać. Ot podliczyć chyba można (brzmi dziwnie) stworzyć rzecz. podlika, jako poręka < poręczyć, rozłąka < rozłączyć, udręka < udręczyć, zatoka < zatoczyć czy *zatóczyć, po-, wy-, z-włoka < -włóczyć (ćwierdzą, że ot -wlec).

Dokładnym otpowiednikiem cz. součet byłby sączet < sczyść, s dawną zasadą przechodzenia czas. s- w rzecz. są- < psł. *sǫ-, jako sąsiad < ssieść, sąsiek < ssiec, sąpierz < sprzeć, sąstaw (powinno być sąstawa) < sstawić, sąbór < sbrać.

Cytat: Świętopełk Kowalski w Luty 02, 2025, 13:19:47równokształtność - izomorfizm
pol. kształt < niem. gestalt
Boć wiem, trzeba mi prawdę powiedzieć:
przez cudzy język w cudze ręce włodźstwa zachodziły.
  •  

Świętopełk Kowalski

Cytat: mijero w Luty 03, 2025, 14:15:06pol. kształt < niem. gestalt

Cholera. No to w takim razie równopostaciowość

Ainigmos

Mój odbitką z filozofii:
determinacja – orokowanie (od o- + rok<rzec + -owanie, wzorem prorokowanie i wyrokowanie)
  •  

Świętopełk Kowalski

Brakuje mi do mojego słownika jeszcze wysokopolskich odpowiedników dla topologii, algebry, funkcji (odwzorowanie chyba nie pasuje, to bardziej angielskie "mapping"), funkcjonału i operatora. Macie jakieś pomysły? Albo znacie zasłyszane, archaiczne formy?

mijero

obsłużnik (obsłużny < obsługa) – operator (podawałem teże działalnik, ale to byłoby ot działalny s -alny, składającym się chyba z łac. -al- + pol. -ny, co byłoby wzięte ot przym. naturalny < naturalis, generalny < generalis itp.)
wysługa – funkcja (pomyślane radszej w niematematycznym znaczeniu, nu ale to matematyczne w zasadzie sięga takiego)
wysłużnik (wysłużny < wysługa) – funkcjonał

Słowo algebra ma dosłownie oznaczać spojenie.
Boć wiem, trzeba mi prawdę powiedzieć:
przez cudzy język w cudze ręce włodźstwa zachodziły.
  •