Narzecze wysokopolskie

Zaczęty przez Feles, Wrzesień 17, 2011, 14:10:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ainigmos

Mój:
opcja - wolba (od woleć + -ba, za czeskim volba)
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

Świętopełk Kowalski

piździk - motorek/motorower (moja babcia tak mówi)

Ainigmos

Mój:
link - odnos (od odnosić)
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Lipiec 23, 2025, 20:27:08
Cytat: Ainigmos w Lipiec 23, 2025, 19:23:26Mój:

Czemu nie łącze?
Bo oznacza jednak urządzenia techniczne przesyłające sygnał między dwoma punktami czyli hardware, a nie element naprowadzający na coś między dokumentami lub w obrębie dokumentu w danym edytorze czyli software, jak w przypadku link.
  •  

mijero

Cytat: Ainigmos w Lipiec 24, 2025, 17:50:23
Cytat: Świętopełk Kowalski w Lipiec 23, 2025, 20:27:08
Cytat: Ainigmos w Lipiec 23, 2025, 19:23:26Mój:
Czemu nie łącze?
Bo oznacza jednak urządzenia techniczne przesyłające sygnał między dwoma punktami czyli hardware, a nie element naprowadzający na coś między dokumentami lub w obrębie dokumentu w danym edytorze czyli software, jak w przypadku link.
Są juże otnośnik i otsyłacz.
Boć wiem, trzeba mi prawdę powiedzieć:
przez cudzy język w cudze ręce włodźstwa zachodziły.
  •  

Mko11

Siekalnia i warzca (kuchnia i kucharz, pierwsze na wzór Starosłowiańskiego "сокалница", a drugie na wzór Rosyjskiego"powar")

Mimo moich wcześniejszych propozycji jakoś tak słowo na plac dalej mnie męczy, nie wiem czemu. Namieście pasuje oczywiście, ale raczej do placu w mieście, szczególnie, że jest analogiczne do nawsia czyli placu w centrum tradycyjnej wsi typu okolnica/owalnica itp., targ wprawdzie pasuje i uważam go za bardzo dobra propozycje, ale za bardzo kojarzy się z handlem, określenia jak "targ budowy" czy "targ czerwony" brzmią dla mnie równie dziwnie i śmiesznie co propozycje pewnego Pana Polonioka co tu się udzielał przed wiekami. Ludziniec ładny, ale chyba bardziej na miejsce dla spotkań wielu ludzi, jakieś forum publiczne czy coś.

Dlatego z biedy i braku pomysłu proponuje "płoszczysko" lub nowocześniej "płaszczysko" utworzone od płoski/płaski utworzone jakoby na wzór Wschodniosłowiańsko-Bułgarskiej płoszczadzi, ale z końcówka -sko, jak w klepisko. Myslałem też nad "płoszczyniec" z końcówką -niec jak w dziedziniec (byłaby taka para płoszczyniec - plac, a dziedziniec - plac ogrodzony/zabudowany), ale brzmiało to dla mnie dziwnie, no i jeszcze mam "płoszczadź" z tego samego Praslowiańskiego słowa co wschodnie площадь, ale nie jestem co do tego pewny, jakoś mi nie pasuje i słabo znam ewolucję Polskiego z Prsł. Choć z każdym poznanym Prasłowiańskim słowem i procesem co ciekawe poznaje te ewolucję coraz lepiej. Wracając płoszczysko brzmi dla mnie jako tako, ale nie jestem pewny, Po Dolnołużycku mamy "město" i "naměsto". Zaklinam więc was mędrcy Wysokopolskiego jeśli macie słowo na plac z jakiejś gwary, dialektu i jest rodzime, albo macie własny być może lepszy pomysł to go dajcie tutaj, nie kiście go!
Rozym błudnego jo to producěrował!
  •  

dziablonk

może płaszcza od płaski, jak pusty > puszcza, od razu byłoby na 'planszę'. :P
EDIT: można by też płacheć (f.) / płachta (χ jest b. prasłowiańskie!)
Słuch fonologiczny współczesnego Słowianina kształtuje pisownia, w przeszłości granice między poszczególnymi fonemami były bardziej płynne.
◇ ъŭ ◊ ō ů ŭ † å ° ъ ь ľ ŕ ô ď ť ſ ß á ŕ ê é ṷ
  •  

Ainigmos

Mój jednym słowem zamiast frazy rzeczownikowej:
substancja utrzymująca wilgoć - wilgotniacz (od wilgotnieć + -acz)
  •  

Ainigmos

Mój:
painkiller - śmierzyból
  •  

Świętopełk Kowalski

Cytat: Ainigmos w Sierpień 05, 2025, 16:21:43Mój:
painkiller - śmierzyból

Czemu nie lek przeciwbólowy?

dziablonk

podniebie - 1. plener (Linde, też nadworze) 2. klimat
Słuch fonologiczny współczesnego Słowianina kształtuje pisownia, w przeszłości granice między poszczególnymi fonemami były bardziej płynne.
  •  

Ainigmos

Mój:
repatriant - powróceniec (od powrócić + -eniec, wzorem np. ocaleniec)
  •  

dziablonk

Jest nawróceniec 'nawrócony', więc od strony formalnej jest ok. Choć ja pewnie byłbym za wrótniem (wrócień od wrócić, jak uczeń od uczyć), bo kojarzy mi się z trutniem, ale to już mój spaczony gust. :P
EDIT: Powróceńca używa m. in. Michał Gołkowski w całej swojej serii o Komorniku.
  •  

Ainigmos

Mój:
skinhead - skórogłowy xD