Narzecze wysokopolskie

Zaczęty przez Feles, Wrzesień 17, 2011, 14:10:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Świętopełk Kowalski

Cytat: Ainigmos w Wrzesień 03, 2026, 11:02:04
Cytat: Świętopełk Kowalski w Wrzesień 03, 2026, 10:19:16Ja mówię na interface po prostu warstwa.
Ale dlaczego, czy nie okazuje się za mało precyzyjnym terminem bez prefiksu przez swą wieloznaczność?

Polacy to mądry naród - domyślą się, o jaką warstwę chodzi.

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Wrzesień 03, 2026, 19:15:19
Cytat: Świętopełk Kowalski w Wrzesień 03, 2026, 10:19:16Ja mówię na interface po prostu warstwa.
Ale dlaczego, czy nie okazuje się za mało precyzyjnym terminem bez prefiksu przez swą wieloznaczność?

Ale dzięki płodnemu i precyzyjnemu słowotwórstwu Polacy byliby jeszcze mądrzejsi jak narody purystyczne językowo, np. Czesi i Chorwaci –  wtedy lepiej domyślaliby się bez pomocy przydawki gatunkowej, o który termin jednosłowny chodzi. ;)
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

Świętopełk Kowalski

Cytat: Ainigmos w Wrzesień 05, 2026, 11:02:29
Cytat: Świętopełk Kowalski w Wrzesień 03, 2026, 19:15:19

Ale dzięki płodnemu i precyzyjnemu słowotwórstwu Polacy byliby jeszcze mądrzejsi jak narody purystyczne językowo, np. Czesi i Chorwaci –  wtedy lepiej domyślaliby się bez pomocy przydawki gatunkowej, o który termin jednosłowny chodzi. ;)

A skąd taka teza? Hipoteza Sapira-Whorfa? To dlaczego nie zróbmy od razu polskiego odpowiednika Ithkuila?

I skąd pewność, że faktycznie da się dzięki tylko i wyłącznie słowiańskim rdzeniom i gramatyce stworzyć język bogatszy, bardziej precyzyjny niż używając np. łacińskich wyrazów po prostu?

W sensie, ja o to szczerze pytam, bo mnie w sumie ciekawi teraz, dlaczego purystyczna polszczyzna byłaby jednym z najbardziej precyzyjnych języków, która czyniłaby Polaków jeszcze mądrzejszymi?