Feles, to jest fantastyczne, gdzieżeś to krył?!
Marzyłem o takiej liście, choć to chyba wciąż nie całkiem kompletne. Ale i tak można dużo postudiować diachronii.
Gubiert, mhm; czyli generalnie większość niknie w pomroce dziejów. Możesz objaśnić, z czego składają się ьn-ikъ oraz -a-čь? (Chyba, że obie części to po prostu stare derywanty). Skąd się wzięło -weise? - tego na wikisłowniku nie mogłem znaleźć.
Co do -
weise i -
wise, Asgair już zacytował co trzeba.
Za
Słownikiem prasł. Sławskiego:
w
*-ьn-ikъ pierwszym członem jest przyrostek przymiotnikotwórczy -ьnъ (z którego pol. -ny), drugim jest sufiks -ikъ który funkcjonował jako deminutywny (gł. w płn.-sł.) lub jako substantywizator przymiotników (np.
borowik i
borowy,
bielik i
biały). Często ten drugi brał jako substrat przymiotniki na -
ьnъ, przez co wyabstrahował się sufiks
-ьn-ikъ (który ma nb. „dokładną paralelę morfologiczną i funkcyjną” w łotewskim
-in-ieks). W sufiksie -
ikъ początkowe
-i- może być wg Słownika przejęte z wygłosu tematu jakiegoś wyrazu. „Mało prawdopodobny związek” ze stind. -
īká, łac. -
īco-.
Co do formacji
-a-čь, najpierw był sufiks -
čь, który często łączył się z tematami czasownikowymi na
-i- lub
-a- (
biti > bičь, pogoniti > pogoničь, kopati > kopačь, jьgrati > jьgračь). Tworzył określenia agensów i przyrządów w danej czynności. Spowodowało to w końcu wyodrębnienie się przyrostków -
ičь i „szczególnie produktywnego” -
ačь. Niekiedy w ramach innej funkcji sufiksy -
čь -
ačь łączyły się również z podstawami rzeczownikowymi (por. polskie
bogacz, głowacz, brodacz, brzuchacz, kołacz, rogacz). Wg Słownika przyrostek -
čь powstał „z nawarstwienia się produktywnego formantu -
jo- [w prasł. *-
jь] na -
kъ” i ma paralele w bałtyckich.
Szkoda tylko, że te wszystkie zmiany są popodawane w postaci jakiegoś kodu maszynowego, a nie w postaci, którą mógłby zrozumieć zwykły laik, np. ja.
Ale co tam jeszcze jest do rozumienia poza IPą i symbolami wyjaśnionymi
na tej stronie i może jeszcze że [+
cecha] oznacza dowolną głoskę z tą cechą, a _ to pozycja głoski podlegającej zmianie fonetycznej?