Kontinuum conlangowe C.F. Hawkmana

Zaczęty przez Mistrz Wszechimienny, Grudzień 27, 2017, 19:53:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mistrz Wszechimienny

Obrazkołechtacze za dzisiaj.

Cytat: Kazimierz w Grudzień 30, 2017, 16:44:54
Tą wymowę czyta się jak po polsku?
Wymowa w obrazkach jest aproksymowaną, przybliżoną wymową polską danego słowa. Dlatego "ó" jest używane w charakterze IPA /u:/.

Cytat: Spiritus w Grudzień 30, 2017, 01:36:38
Czy wszystkie słowa w tym języku zawierają umlaut?

Cytat: Úlfurinn w Grudzień 30, 2017, 08:53:48
Górfa mać, niektórzy to mają pomysły.

• Bądźże językiem zachodniosłowiańskim
  • grupy *-ar-*, *-or-*, *-al-*, *-ol-* realizujesz jako *-ra-*, *-ro-*, *-la-*, *-lo-*
  • korva → krowa
  • profit

• Bądźże językiem wchodniosłowiańskim
  • grupy *-ar-*, *-or-*, *-al-*, *-ol-* realizujesz jako *-ara-*, *-oro-*, *-ala-*, *-olo-*
  • korva → korova
  • profit

• Bądźże językiem centrosłowiańskim
  • jesteś grupą archaizującą więc nie zmieniasz realizacji grup  *-ar-*, *-or-*, *-al-*, *-ol-*
  • olewasz zboczoną nowoczesną progresywność innych grup bo tylko Bogusław i Kalina to normalna rodzina
  • korva → korva 4.76 korwin
  • profit
  • podczas podróży na wschód z Kotragiem zachoruj i dostań zapaści systemu samogłoskowego z oryginalnego do uboższego a-i-u
  • zwal to na substrat aryjski / irański napotkany w nowym domu i tych pierońskich orwatów
  • wciąż profit
  • nadrabiaj straty różnorodności długością samogłoski, we współczesnym piśmie oznaczonej dierezą (umlautem)
  • ciągle profit
  • korva -> cürva
  • ludzie się z ciebie śmieją
  • brak profitu

Cytat: Kazimierz w Grudzień 30, 2017, 16:44:54
Kiedy będą jakieś konkrety?

Pierwszy dzień stycznia dowiecie się co się stanie z moim dorobkiem, jakie zajdą zmiany.
Pierwszego dnia stycznia dowiecie się jakie konkretnie akcje podejmę odnośnie Rai - mojego conworldu.
Pierwszego dnia stycznia dowiecie się który język zostanie głównym a które zostaną sprowadzone do roli magiczno-mitologicznej w nowym conworldzie.
Pierwszego dnia stycznia dowiecie się czy obecny flagowy conscript wyleci oknem, czy też raczej znajdzie się dla niego nowe, lepsze zastosowanie.
Pierwszego dnia stycznia dowiecie się wszystko o mojej wizji - jakie są plany i kierunki rozwoju mojej twórczości, zwłaszcza flagowego języka i flagowego conworldu.
Cytat: Andrzej Samogłoski, Ostatnie wałczeniePóźniej mówiono, że człowiek ten nadszedł od północy od bramy Wernakularnej. Szedł pieszo, a objuczone spółgłoski prowadził za laryngeały. Było późne popołudnie i kramy romlangerów i noobiarzy były już zamknięte, a uliczka pusta.
  •  

Mistrz Wszechimienny

Dziś jest 31. grudnia. Nowy dzień, nowa porcja obrazkowych zwiastunów.

Ziemia, planeta Ludzi.

Zimogród pod Czyfaniem, miejsce zimowego wywczasu bażyłów z dynasti Kadurzytów. Obecnie gmina stowarzyszona z aglomeracją federacyjną regionu Czyfań.
Cytat: Andrzej Samogłoski, Ostatnie wałczeniePóźniej mówiono, że człowiek ten nadszedł od północy od bramy Wernakularnej. Szedł pieszo, a objuczone spółgłoski prowadził za laryngeały. Było późne popołudnie i kramy romlangerów i noobiarzy były już zamknięte, a uliczka pusta.
  •  

Mistrz Wszechimienny

Podsumowanie dotychczasowego portfolio:

Conlangi używane w świecie Raia

• Aćyrćyra - język indoeuropejski oparty na PIE i grupie satem - główny język używany wśród cywilizowanych ludzi conworldu Raia. Miał nawet rozpoczęty własny kurs.
    • wersja pierwsza - Aćirna Gada, język nooblang'owy, lecz posiadający pewne cechy, które wprowadziłem intuicyjnie, a które potem okazały się być poprawne, pokrewne z językami staroperskimi i Sanskrytem
    • wersja druga - Acirćira w formie posiadającej jeszcze stare cechy: inny system deklinacyjny zastąpiony później modelem z Dendzyżu oraz model koniugacyjny, uproszczony w następnej (obecnej) wersji, a także komplet samogłosek, które bieżąco zostały poddane zjawisku zaniku ablautów, jak w j. indoirańskich
    • wersja trzecia, aktualna
    • wersja czwarta, zmieniona w tzw. dialekt północny - język różniący się niewiele tylko w brzmieniu, niektórych zasadach gramatyki oraz posiadający niespotykane gdzie indziej formy leksykalne (zapożyczenia z j. pseudo-kentumicznego Denza)
  • Dendzyż da Brodregi - język będący innowatorem, dla którego oryginalnie wymyśliłem deklinację, jaką teraz mamy w Acićyrze. Z niego pochodzi także idea użycia systemu piątkowego, który to okazał się być tak naprawdę niekiepskim, lepszym od tradycyjnego opartego o dziesiątkę. Co ciekawe miał pełną koniugację w oparciu o osoby, której to koniugacji jednak nie zaimportowałem do Aćirćyry. Bez wątpienia niezapomniana pozostanie kłótnia o fonetykę w sensie ogólnym, jaka to zaszła w temacie tego języka.
  • Denza - nazwany także kontynuacją Dendzyżu, lub Dendzyżem 2 - kolejny mój język sztuczny budzący skrajne emocje łącznie z modlitwami do Buddy o odłaczenie pewnych rodzajów ludzi od międzynarodowej sieci Internet. Był taki, że się tak wyrażę francuskawo-niemieckawy brzmieniowo i w zapisie alfabetem łacińskim. Tak, jak jego poprzednik posłużył jako poletko doświadczalne dla Acirćyry, konkretnie dla Acirćyry v4 - dialektu północnego. Głównie odwołuje się do języka Denza jako do języka pseudo-kentumicznego, z którym to dialekt północny Aćirćyry miał styczność.
  • Ac Dunche Aretony - francuskobrzmiący język używany na najdalszej północy Rai u szybko zcywilizowanych przez złego boga Anćamnaka lokalnych szczepów ludu Brodregi, a więc pochodzący od Denzy

Inne conlangi:

• Język wołgarski - slawlang należący do nowej grupy - centrosłowiańskiej
  • Âl-Qâ - język anielski, przedadamowy, mysticzny, ezoteryczny i oparty na protosemickim z elementami sumeryjskimi.
  • Der Veltunger (Kol des Velt) - co by było gdyby podstawą Esperanta był Yiddish?
  • Khu Ui Ta Ma i języki uczujtumskie - szerzej nierozwinięty pomysł na rodzinę językową opartą na przednominatywnoakuzatywnych mieszkańcach świata z okresu pierwszej migracji  z Afryki , słownictwo oparte na rdzeniach nostratyckich z słownika Aarona.Dolgopolskiego.
  • Języki Esperańskie (ang. Esperance Languages), esperańska rodzina językowa - szerokie pole do popisu zwiazane z tworzeniem języków-córek na bazie międzynarodowego języka Esperanto. Dotychczasowo opublikowano wersje utworzone z myślą o podobieństwie do: Języka Praindoeuropejskiego (Esperanta PraIndoeu̯ropa lingu̯o, tzw. EP-IL), Języka Prasłowiańskiego (Esperǫta, EP-SL), Języka Polskiego (Espierąta, E-PL), Języka Awestyńskiego (Awasta Asparanta, E-AL) i Sanskrytu (Sanskrita Asparanta, E-SL)
  • Suisaiga - międzynarodowy język pomocniczy oparty o przedstawione logograficznie (za pomocą hanzi w wariancie japońskim) koncepty i relacje pomiędzy nimi. Język tylko pisany, uniwersalny język przedstawiania wiedzy. Posiada niezwyczajną gramatykę a szykiem zdania jest ASOM (Agent-Subject-Object-Manner)

Rzeczy mojego brata lub z nim współtworzone dla żartu, czyli rzeczy, których absolutnie nie będę kontynuował:

• Język froński - wrzucenie islandzkiego celem robienia beki z doszukiwania się odniesień na siłę przez niektórych recenzentów
  • Hu Ui Ta Ma - język rozwojowy który dał początek językowi Suisaga, oparty o rdzenie nostratyckie. Słownictwo - pomimo że nostratyckie i poprawne - było dobrane wyrywkowo (biased selection) dla beki
  • Bułgarski zapisany na modłę węgierską - powód taki sam jak froński
  • Tefau En - Memiczno-satyryczny twór w temacie języków pidginowych, którego celem było wyolbrzymienie pewnych cech tych języków. Tefau En - "Nowy język", "Nowy sposób komunikacji" to język kreolski (pidżinowy) używany jako jeden z języków urzędowych Aspulistycznej Dystanii Wyspy Rurku. Dystania Wyspy Rurku była zaś hiperbolicznym, humorystycznym przedstawieniem krajów post-kolonialnych.
  • Sakaru-o-baka - był kodem, szyfrem służącym do skrytego sposobu wyrażania ekstremalnych uczuć w sposób brzmieniowo zblizony do języka japońskiego.

Conlangowe plany na 2018 rok

• Głównym językiem, flagowym zostaje wołgarski.
  • Raię zastąpi althist w którym wołgarski jest jednym z ważniejszych na Rusi a Ru-ru-ru-rykowicze / Ru-ru-rurkowce nigdy się pod nikim nie zjednoczyli. Wołgaria będzie tutaj taką alegorią Polski.
  • Aćyrćyra zostanie sprowadzona do roli substratu indoirańskiego dla wołgarskiego.
  • Denza zostanie sprowadzona do roli substratu nieindoirańskiego, kentumowego dla wołgarskiego. Połączy się z Ac Dunche Aretony celem fajnego miksu sumy ich cech.
  • Wołgarski już na stałe będzie miał widoczną na obrazkach ortografię wzorowaną na tureckim/azerskim - nie będę się starał tego zmieniać
  • Wołgarski będzie rozwijany w dwóch dialektach: midyjsko-czyfańskim (w wersji oficjalnej/standardowej i pospolitym/powszechnym) oraz orwackim (uznawanym przez niektórych za oddzielny język jak kaszubski, śląski, gwara góralska czy podlaski)
  • Midyjsko-czyfański będzie więcej zapożyczał z Aćirćyry a orwacki z Denzy. Obydwa zapożyczać będą w równym stopniu z dialektu północnego Aćirćyry (patrz: obrazek z słowem Wilk)
  • Mitologia stworzona dla Rai zostanie użyta jako podwalinę dla Yäşï - istot z bajek i wierzeń przedchrześcijańskich (wspomnienia po wypartych / zasymilowanych tubylcach), kryjących się po lasach i dzielących się na dwa dwory (jak seelie i unseelie court): Ariadaīva i Zuradaīva. Yäşï są to istoty magiczne, korzystające z magii naturalnej (coś a'la magia glamour w arturiańskiej Brytanii) i posiadające wielką moc. Aćirćyra więc dalej żyje, jest więc używana przez różne szeptuchy, znachorów i innych którzy korzystają z magii naturalnej jaką mają rzekomo dysponować Yäşï. Członkowie dworu Zuradaīva wolą jednak najczęściej Denzę/Ac Dunche Aretony. Od Hulder, przez Neckery, Pixies, Dziki Gon po Elfy i Rusałki, Gumowniki, Domowniki i Topielce - Yäşï biorą monopol na bycie magicznym ludem z Twojej typowej ludowej tradycji. Dodatkowo Yäşï przyjmą na siebie szereg stereotypów jakie w Rai użytkownicy Aćirćyry mieli o użytkownikach Denzy - z mitologizowaniem białego sera włącznie.
  • W zastosowaniach magicznych zarówno Acirćyra jak i Denza mogą ulegać bastardyzacji i fonetycznemu zwołgarzeniu.
  • Ćyrba - mój consript dla Aćirćyry zostaje sprowadzony do roli rowaszu, zatem dominujący będzie wariant runiczny. Yäşï mają przyjmować wiadomości w tym piśmie i tylko w nim. Pismo przydatne do rzucania uroków, ochrony przed nimi, talizmanów, ale także symboli personalnych i pieczęci możnych.
  • System liczbowy piątkowy zostanie i będzie używany w gusłach, przesądach oraz w celach magicznych opartych o pogańską ezoterykę ludu Yäşï. Z czasem jednak ulegnie w niektórych zastosowaniach pospolitemu użyciu (przekręcony fonetycznie na wołgarską modłę).
  • Âl-Qâ - pozostanie i będzie miało rolę w chrześcijańskiej ezoteryce i magii (vide: satanizm, język enochiański), szczególnie zaś Anioł Zegara - Bâyna'âl, który występuję  narodowym eposie wołgarskim "Başïl a Bïş".

Conlangi które bedą rozwijane i sposób ich rozwoju

• Wołgarski - przynajmniej jeden post dziennie, jeden obrazek słownika obrazkowego dziennie - rozwój ciągły
  • Aćirćyra - w zalezności od zapotrzebowania w wołgarskim - rozwój tylko jeśli wołgarski i jego althist tego wymagają. Na razie słownictwo i gramatyka są do tego celu aż nadto wystarczające.
  • Denza/Ac Dunche Aretony - tak jak Aćirćyra
  • Âl-Qâ - rozwijane tylko jeśli althist / osadzone w althiscie tematy związane z Bâyna'âlem bedą tego wymagać
  • Suisaiga - nie wymaga aktualizacji ponieważ jest frameworkiem prezentacji powiązań pomiędzy konceptami. Wymaga jedynie szerszego opisania na forum.
  •  

Torkan

Przy języku frońskim złego linka wstawiliście chyba.
  •  

Mistrz Wszechimienny

Cytat: Torkan w Styczeń 01, 2018, 22:49:57
Przy języku frońskim złego linka wstawiliście chyba.
Poprawione.

Dziś kontynuujemy temat z sylwestra rozpoczęty słowem Syamya - planeta Ziemia. Pozostajemy w temacie planet. Poniżej prezentuję tradycyjne ludowe nazwy planet jakie obserwowali wołgarzy i jakimi się posługiwali przed nastaniem nowoczesnej astronomii. Nazwy te w dalszym ciągu są używane ale głównie w bajkach, przesądach i gusłach.

Wołgarzy zawsze obserwowali niebo ale uważali, że tylko trzy elementy prócz Słońca na nieboskłonie są ruchome: księżyc, Wenus i Mars, dlatego tylko im nadali nazwy.

Etymologia samych nazw jest niejasna i niewołgarska - możliwe że przejęta od innej, wymarłej już kultury, której ślady nie zachowały się w inny sposób (jak liczebniki w PIE).

•  

Caraig

Barşüm czyżby inspirowane twórczością Burroughsa?
  •  

Ghoster

[...........]
  •  

Todsmer

Cytat: Ghoster w Styczeń 02, 2018, 19:09:21
W tym tempie do liczebników dojdziesz w trakcie Sądu Ostatecznego.
I bardzo dobrze ;)
  •  

Torkan

Czy autor - prócz plakatów z pojedynczymi słowami - planuje wrzucić również w najbliższym czasie jakiś krótki tekst? Ojcze nasz czy coś?
  •  

Caraig

Ja to bym wolał coś o przymiotniku. A najlepiej słownik.
  •  

Mistrz Wszechimienny

Cytat: Caraig w Styczeń 02, 2018, 18:59:14
Barşüm czyżby inspirowane twórczością Burroughsa?

Tak, Księżniczką Marsa konkretnie. A całość nazw planet łatwo memetycznie zapamiętać jako Awesome Barsoom Threesome

Cytat: Torkan w Styczeń 02, 2018, 21:55:32
Czy autor - prócz plakatów z pojedynczymi słowami - planuje wrzucić również w najbliższym czasie jakiś krótki tekst? Ojcze nasz czy coś?

Spróbuję wiersz... Teraz jestem poetą i wiersz sobie piszę: Pośród ogrodu siedzi ta królewska para...

any - w
şarda - ogród (z fr jardin)
şany - żona
müş - mąż
sidaç  - siedzieć
avi - ci (liczba mnoga od av rodzajnika określonego  - ang. definite article)
başïl - król, wielki książę (z gr. basileus)
başïlyany - królewski / królewsko

To ja może znów spróbuję napisać ten wiersz... Najpierw nie mogę tworzyć bo spada ołówek, a miałem umoszczone wygodne siedzenie, No więc sięgnąłem. Się moszczę. Zastygłem w skupieniu.

Cytat: Todsmer w Styczeń 02, 2018, 21:20:52
I bardzo dobrze ;)

Wiersz, wiersz, muszę napisać ten wiersz. Teraz mi przeszkadzają – w tworzeniu – okruszki: Wpadły mi za koszulę i pryska natchnienie...

Cytat: Caraig w Styczeń 02, 2018, 22:51:12
Ja to bym wolał coś o przymiotniku. A najlepiej słownik.

Jaszakryszt... Ja abjał!

Dżizas... ja jebię*.

Przed wpadnięciem okruszków miałem motywację. Po wpadnięciu okruszków wpadłem w rezygnację. Miast natchnienia – już czuję tylko rozdrażnienie... a pot spływa mi z czoła...

* Słowo nie będące przekleństwem, a pochodzące od rdzenia PIE yebh będącego obocznością do eibh, co znaczy "posuwać, poruszać coś / czymś w prędki, dynamiczny sposób, telepać czymś". Tutaj - ja aż sam sobą telepię (z emocji, nerwów)

Dla tych co nie czytają postów i nie umieją skorzystać z zalinkowanego contentu

Przymiotniki liczebniki i tym podobne we wołgarskim (stara ortografia, część słów, zmian fonetycznych i etymologii uległa zmianie)
Nazwy miejsc, Imiona i nazwy urzędów w Rai
Opis Aćirćyry - przymiotniki są, a nawet informacja o kompatybilności z SAE
Kurs Aćirćyry

Link do postu gdzie jest reszta linków twórczości.

Jeśli chcecie coś szybko od razu i na wczoraj to przypominam, że jestem dorosłym 28-letnim człowiekiem o ustabilizowanym życiu rodzinnym i zawodowym przez co nie mam tyle czasu na opracowywanie contentu ile bym chciał.
  •  

Mistrz Wszechimienny

Sądu ostatecznego? W sensie w ostatecznej walce Aniołów i Szatanów? Walce Chórów, Cherubów z całą tą Monarchie Infernale?
To ja tylko przypomnę klasykę hentai-barokowości:

Zacznijcie się przygotowywać na Smoki, Trąby, Gwiazdę Piołun i Powtórne Przyjście, bo oto liczebniki po wołgarsku (specjalnie dla Janko Gorenca).

Liczebniki wołgarskie na przykładzie słowa kocur

Av cadür - ten kocur
Avi cadürï - te (liczba nieokreślona) kocury.

System dziesiątkowy

1. Adany cadür / adań kadur / - jeden kocur
2. Dva cadüra  / tfa kadura/  - dwa kocury (dwa kocura jak w pol. dwa króla dwa wóra i dwa szczura)
3. Dri cadürï / dri kaduri / - trzy kocury
4. Çdari cadürï / cztari kaduri / - cztery kocury
5. Vyäd cadürav / fjad kaduraf / - pieć kocurów
6. Şaşd cadürav / szaszd kaduraf / - sześć kocurów
7. Şadaü cadürav / szadał kaduraf / - siedem kocurów
8. Äşaü cadürav / aszał kaduraf / - osiem kocurów
9. Çävad cadürav / czawad kaduraf / - dziewięć kocurów
10. Daşyad cadürav / daszjad kaduraf / - dziesięć kocurów
11. Daşyad-ad cadürav / daszjad-ad kaduraf / - jedenaście kocurów
12. Daşyad-dva cadüra / daszjad-tfa kadura / - dwanaście kocurów
13. Daşyad-dri cadürï / daszjad-dri kaduri / - trzynaście kocurów
14. Daşyad-çdari cadürï / daszjad-cztari kaduri / - czternaście kocurów
15. Daşyad-vyäd cadürav / daszjad-fjad kaduraf / - piętnaście kocurów
(etc.)
20. Dvadaşyad cadürav / dwadaszjad kaduraf / - dwadzieścia kocurów
21. Dvadaşyad-ad cadürav / dwadaszjad-ad kaduraf / - dwadzieścia-jeden kocurów
22. Dvadaşyad-dva cadüra / dwadaszjad-tfa kadura / - dwadzieścia-dwa kocury
23. Dvadaşyad-dri cadürï / dwadaszjad-dri kaduri / - dwadzieścia-trzy kocury
(etc.)

System piątkowy

1. Ad cadürav / ad kaduraf / - jeden kocur
2. Däv cadürav  / daw kaduraf/  - dwa kocury
3. Dïr cadürav / dyr kaduraf / - trzy kocury
4. Çädra cadürä / czadra kadura / - cztery kocury
5. Väny cadürav (ad vänyav cadürav) / wań kaduraf (ad wanjaf kaduraf) / - pieć kocurów
6. Ad vänyav a ad cadürav / ad wanjaf a ad kaduraf / - sześć kocurów
7. Ad vänyav a äv cadürav  / ad wanjaf a daw kaduraf / - siedem kocurów
8. Ad vänyav a dïr cadürav / ad wanjaf a dyr kaduraf / - osiem kocurów
9. Ad vänyav a çädra cadürä / ad wanjaf a czadra kadura / - dziewięć kocurów
10. Däv vänyav cadürav / daw wanjaf kaduraf / - dziesięć kocurów
11. Däv vänyav a ad cadürav / daw wanjaf a ad kaduraf / - jedenaście kocurów
(etc.)
25. Väny vänyav cadürav / wań wanjaf  kaduraf / - dwadzieścia-pięć kocurów

Słowo na dziś: kubek

•  

Dynozaur

Unja Europejska nie jest Wielką Nierządnicą. To jeden z łbów bestji, którą ta ujeżdża.

Najlepsze miejsce dla indywidualisty jest we zbiorowym grobie.
  •  

Obcy

Muszę offtop:
Czy ktoś w końcu może mi zdradzić, czyje to multi tu tak wariuje? XDDDD

Tak w ogóle to fajny ten wołgarski.
  •  

Dynozaur

Cytat: Obcy w Styczeń 04, 2018, 23:36:58
Muszę offtop:
Czy ktoś w końcu może mi zdradzić, czyje to multi tu tak wariuje? XDDDD

Constantine Frank Sudoku Hawkman. Taka legenda tego fora. Gimby nie znajo xD
Unja Europejska nie jest Wielką Nierządnicą. To jeden z łbów bestji, którą ta ujeżdża.

Najlepsze miejsce dla indywidualisty jest we zbiorowym grobie.
  •