Proszę Państwa!
Szarpnąłem się na nagranie tekstu!
Tadam ♫!!!!
Opozycja i : ɨ : ʉ : u jest strasznie trudna do wymowy, choć znam języki, które mają te wszystkie dźwięki osobno.
Jestem prostym człowiekiem- widzę "ŵ" odpowiadam- walijski. Jeśli się okaże że "ch" to języczkowa szczelinówka zacznę wątpić czy to jeszcze germlang.
Hah, rzeczywiście, pewne inspiracje są, ale celtyzmów nie będzie! i tak, zgadłeś XD Jako ciekawostkę mogę dodać, że prawie nigdzie
ch nie pochodzi od PG *h, bowiem to przed spółgłoskami zanikło.
Co do ortografii, to początkowo chciałem właśnie by ortografia była jak najmniej walijska, ale jednak opozycja samogłoskowa /i ɨ ʉ u/ jest jednak nie do zapisania, jeżeli się nie użyje
w jako samogłoski. Są pewne wpływy walijskie, jak
th i
dd, także analogicznie doń urobione
gg, ale np. najbardziej charakterystycznego
ff dla /f/ i
f dla /v/ nie dodałem, choć miałoby tu naprawdę sens.
Na początku plusik za œ i ʉ. Zgrabnie to wygląda.
Te
ʉ to błąd, który poprawiłem. Zapisywać się to powinno przez
w. Ot, pozostałość z tekstu fonetycznego

Język fonetycznie został ładnie zgwałcony więc chętnie bym zobaczył z jakim zestawem fonemów wylądował ostatecznie.
Proszę!
Samogłoskii ɨ ʉ u (i y w u)
ø (œ)
ɛ ɔ (e o)
a (a)
Plus dyftongi:
Vi̯ (Vi)
Vɨ̯ (e)
Vu̯ (Vw)
+Długość
Spółgłoskim n (m n)
p b t d k ɡ (p b t d c g)
f v θ ð s z ɣ χ h (f v th dd s s gg ch h)
w r l ɬ j (w r l ll i)
I czasowniki mocne poproszę bo sam nie mam na nie koncepcji ! 
To jutro, muszę to przekonwertować z zapisu fonetycznego na ortograficzny.
I wogóle jakbym nie zobaczył to bym nie uwierzył że "s" przechodzi w "h". To jest kuźwa możliwe xD? Bo od dziąseł do podniebienia miękkiego daleko.
Polecam Ci przejrzeć, jakie zmiany przeszedł praceltycki do samego prabrytańskiego. Sama zmiana *s- > h- miała miejsce tak w walijskim (PC *
senos > walijskie *
hen "stary"), jak i w greckim (
Słońce i
Helios. W walijskim ciekawszymi zmianami są zamiany spółgłosek w samogłoski, i to takie dziwne, dziwne dyftongizacje, wzmocnienia i osłabienia spółgłosek. Jest tego naprawdę wiele!
O i czym jest th? To przydechowe? Bo wnioskując po twoim zdziwieniu z obecności u mnie opozycji z bez przydechowymi zgaduje że to zębówka jakaś.
Tak, szczelinówka.