Ciekawe zasłyszane formy

Zaczęty przez Henryk Pruthenia, Październik 04, 2011, 03:26:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

dziablonk

postaranko - z postarankiem, bez postaranka
Słuch fonologiczny współczesnego Słowianina kształtuje pisownia, w przeszłości granice między poszczególnymi fonemami były bardziej płynne.
ъŭ ◊ ō ů ŭ † å ° ъ ь ľ ŕ ô ď ť ſ ß á ŕ ê é ṷ
  •  

dziablonk

Dziś chyba w radiu słyszałem (nie mogę znaleźć źródła), jak nasz skoczek Dawid Kubacki mówi, że ręka odpoczyła. Byłby to przykład ładnego archaizmu góralskiego.
Słuch fonologiczny współczesnego Słowianina kształtuje pisownia, w przeszłości granice między poszczególnymi fonemami były bardziej płynne.
  •  

Dynozaur

mona - zgrubienie od "mąka"
Jaranie się starem forem to pedalstwo, a Kwadrat i Seiphel to ciota i chuj.

P*lsko, cóżeś uczyniła ze swoim chrztem?

Ainigmos

Wypok jako sarkastyczna nazwa na portal Wykop, wskutek przestawki końcowej sylaby, zapewne przez skojarzenie z wypociny.
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

Ainigmos

m-Obywatel "dosł. mobilny obywatel" - zrost z nienaturalnym dla języków słowiańskich przedrostkiem w funkcji jakby klasy rzeczownikowej jak w językach bantu.
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

dziablonk

•  

dziablonk

W związku z tym uprostrzonym, skojarzyło mi się, że być może podobny proces zaszedł w wersji dźwięcznej, czyli żdż > zdrz w mizdrzyć się gdy mamy umizgi, umizgiwać się. :P 
  •  

Świętopełk Kowalski

upublikowana zamiast opublikowana, np. "upublikowana praca"

dziablonk

może w związku z podobnym upublicznić?
"trzci" ~ czci (3 lp.)

Ainigmos

Zasłyszane ode mnie: senstencja - wariant wyrazu sentencja o znaczeniu "sensowna wypowiedż", wskutek epentezy -s- przez skojarzenie z sens, jak za dziecka mniemałem przez analogię znaczeniową.
  •  

dziablonk

Cytat: Ainigmos w Sierpień 17, 2026, 22:07:53Zasłyszane ode mnie: senstencja - wariant wyrazu sentencja o znaczeniu "sensowna wypowiedż", wskutek epentezy -s- przez skojarzenie z sens, jak za dziecka mniemałem przez analogię znaczeniową.
taka sentencja z konsystencją  ;D 
  •