Jak mogę zrobić konto na Wiki?

Zaczęty przez Świętopełk Kowalski, Grudzień 03, 2024, 19:56:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

Świętopełk Kowalski

Założyłem konto na MediaWiki, ale danymi tego konta nie jestem w stanie się zalogować do naszego Wiki.

Dlaczego?

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Grudzień 03, 2024, 19:56:01Założyłem konto na MediaWiki, ale danymi tego konta nie jestem w stanie się zalogować do naszego Wiki.
Spróbuj po prostu, tak jak już to spróbowałem, zalogować się do Językotwórcy Wiki własnym nickiem i hasłem dostępu bezpośrednio z Conlagera, z którą jest integralnie powiązany, więc te dane konta użytkownika można na nią ekstrapolować – i to wystarczy dla zadziałania.
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

KĆÓK

•  

Świętopełk Kowalski

Cytat: Ainigmos w Grudzień 06, 2024, 16:24:12
Cytat: Świętopełk Kowalski w Grudzień 03, 2024, 19:56:01Założyłem konto na MediaWiki, ale danymi tego konta nie jestem w stanie się zalogować do naszego Wiki.
Spróbuj po prostu, tak jak już to spróbowałem, zalogować się do Językotwórcy Wiki własnym nickiem i hasłem dostępu bezpośrednio z Conlagera, z którą jest integralnie powiązany, więc te dane konta użytkownika można na nią ekstrapolować – i to wystarczy dla zadziałania.

Nie działa

Canis

Niech mnie ktoś poprawi, ale to forum i tamto Wiki nie mają żadnego powiązania. To nie są aplikacje jak na smartfonach, gdzie już od paru lat są cuda typu logowanie się jednymi danymi na aplikacjach totalnie odrębnych firm, i to jeszcze często wykorzystując w ogóle dane np. z Google zamiast własnych.

Forum i Wiki są stare. Technicznie, są oddzielnymi instalacjami i mają swoje odrębne bazy danych użytkowników. Zatem jeżeli chcesz mieć konto na Wiki, to po prostu się tam zarejestruj.

Przeczytawszy ten temat, dopiero poczułem się staro - nigdy nie przyszło mi do głowy, że ktoś może nawet zadać takie pytania :D

Świętopełk Kowalski

Cytat: Canis w Grudzień 29, 2024, 10:17:02Niech mnie ktoś poprawi, ale to forum i tamto Wiki nie mają żadnego powiązania. To nie są aplikacje jak na smartfonach, gdzie już od paru lat są cuda typu logowanie się jednymi danymi na aplikacjach totalnie odrębnych firm, i to jeszcze często wykorzystując w ogóle dane np. z Google zamiast własnych.

Forum i Wiki są stare. Technicznie, są oddzielnymi instalacjami i mają swoje odrębne bazy danych użytkowników. Zatem jeżeli chcesz mieć konto na Wiki, to po prostu się tam zarejestruj.

Przeczytawszy ten temat, dopiero poczułem się staro - nigdy nie przyszło mi do głowy, że ktoś może nawet zadać takie pytania :D

?? Ja dobrze wiem, że konta z forum i Wiki nie są połączone - dlatego najpierw założyłem konto na MediaWiki i spróbowałem się za pomocą tego konta zalogować na naszym Wiki. Nie udało się.

Borlach

Zamiast tworzyć konto na MediaWiki spróbuj stworzyć konto bezpośrednio na naszej wiki.
Oto ja, Adwokat Diabłów
  •  

Świętopełk Kowalski

Cytat: Borlach w Styczeń 08, 2025, 15:13:27Zamiast tworzyć konto na MediaWiki spróbuj stworzyć konto bezpośrednio na naszej wiki.

Nie znalazłem takiej opcji

Świętopełk Kowalski

Dobrze. Otworzyłem stronę Wiki w WayBack Machine. W wersji z stycznia 2023 faktycznie jest opcja "Utwórz konto" obok "Zaloguj się". Skopiowałem więc link.

Oto bezpośredni link do rejestracji: https://jezykotw.webd.pl/w/index.php?title=Specjalna:Utw%C3%B3rz_konto&returnto=Strona+g%C5%82%C3%B3wna

Tylko pokazuje mi że "Błąd uprawnień: Nie masz uprawnień do utworzenia tego konta użytkownika z następującego powodu:

Wykonywanie tej operacji zostało ograniczone do użytkowników w grupie Administratorzy"

Borlach

Dobra, to sporo wyjaśnia. W ciągu ostatniego roku mieliśmy zalew botów na forum i wiki, które masowo zakładały konta na obu i spamowały anglojęzycznymi (a nawet rosyjskojęzycznymi) postami z linkami do różnych scamów (czasami w ilości kilkudziesięciu dziennie).

Ręczna walka z tym była niezwykle mozolna więc w pewnym momencie zostały nałożone pewne systemowe zabezpieczenia i ograniczenia, zarówno na forum jak i wiki. To pomogło, zalew botów został powstrzymany.

Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że konsekwencją było całkowite usunięcie możliwości zakładania nowych kont na wiki.

Prośba o cierpliwość. Teraz trzeba będzie się skontaktować z Todsmerem, który panuje nad wikią, i porozumieć się co do tego jak tą kwestię rozwiązać. Dobrze, że wiemy teraz przynajmniej na czym polega problem.
Oto ja, Adwokat Diabłów
  •  

Borlach

Update: korzystając z linku, który podałeś w ostatniej wiadomości, utworzyłem dla ciebie konto na wiki.

Na mail z którego się rejestrowałeś (podany na twoim profilu forumowym) powinieneś dostać wiadomość z linkiem do nowego konta na wiki, wraz z tymczasowym dla niego hasłem wygenerowanym losowo.
Oto ja, Adwokat Diabłów

Świętopełk Kowalski

Cytat: Borlach w Styczeń 23, 2025, 13:59:27Update: korzystając z linku, który podałeś w ostatniej wiadomości, utworzyłem dla ciebie konto na wiki.

Na mail z którego się rejestrowałeś (podany na twoim profilu forumowym) powinieneś dostać wiadomość z linkiem do nowego konta na wiki, wraz z tymczasowym dla niego hasłem wygenerowanym losowo.

Dzięki!!! Zadziałało!