Humor, ciekawostki i WTF lingwistyczne

Zaczęty przez Henryk Pruthenia, Sierpień 21, 2011, 13:55:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dynozaur

Mistrzostwa Polski na żużlu

Czy żużlowcy nie mają pretensyj, że to deprecjonuje ich sport, że tak nawiążę do popularnego ostatnimi czasy "dylematu" językowego?
СЛАВА РОССІИ! ГЕРОЯМЪ СЛАВА!
  •  

dziablonk

Ale po swoim domu nie jeżdżą motocyklami, a Ojczyzna to taki większy dom, a nie coś, co sobie można najechać, bo się tak podoba. :P
Dziwno wam, iżem ja to tako pomieszany?
Jak ciećwierz przyszedłem w płatczyska ubrany.
  •  

SchwarzVogel

Ciekaw jestem, czy ktoś znajdzie wyjaśnienie jak do tego doszło.

Zdjęcie kiepskie ale widać. Pompa Grundfosa.

dziablonk

CytatPoprzez rejestrację na tym forum wyrażasz zgodę, że nie będziesz wysyłał/a żadnych treści, które są fałszywe, zniesławiające, niedokładne, obraźliwe, wulgarne, wyrażające nienawiść, napastliwe, obsceniczne, profanujące orientację seksualną, grożące, naruszające prywatność, przeznaczone dla dorosłych lub jakkolwiek naruszające polskie lub międzynarodowe prawo. Wyrażasz również zgodę na niepublikowanie żadnych materiałów chronionych prawami autorskimi, o ile nie posiadasz praw do tych materiałów lub pisemnej zgody właściciela praw do tych materiałów. Spamowanie, floodowanie, reklamy, łańcuszki, piramidy oraz podżeganie są również zabronione.
Zgadnijcie skąd to? W jaki sposób się profanuje orientację? (I tak poza tym: ile jest orientacji?) Ciekawe, że nie ma nic o rasie, ani o religii :D
Z sjp:
Cytat
profanować

1. bezcześcić przedmioty lub miejsca przeznaczone do celów kultowych;
2. znieważać powszechnie uznawane wartości

:🕷:

Tłumacz na Twitterze przełożył angielski covid na polski krukowica.
Nada się do wysokopolsczyzny. :-)
  •  

dziablonk

Czyżby staropolskie pa! pochodziło od greckiego πάω 'idę'?  :P
  •  

:🕷:

CytatCzy Państwa zdaniem przedłużanie się konfliktu/wojny wna Ukrainie [...]

"Wna" jako przyimek stosowany wyłącznie wna kontekście Ukrainy.
  •  

Dynozaur

Dzisiaj w "reżymowej" radjowej Trójce usłyszałem takie stwierdzenie:

"na ogół nie potrafili powiedzieć nawet słowa po mołdawsku" (o protestujących w Besarabji)

Można by to zwalić na brak wiedzy i/lub nieaktualne informacje (w końcu parę ładnych dekad forsowano istnienie czegoś takiego jak "język mołdawski"), ale mojem zdaniem była to celowa manipulacja, bo całe to stwierdzenie padało w takim kontekście, gdzie próbowano wykazać, że niby ci protestujący to jakieś opłacone, wynajęte przez Kreml "onuce" (a nawet jeśli by tak było, to fakt, że mówili po rosyjsku, a nie rumuńsku [vel "mołdawsku"] w żaden sposób o tem nie świadczy).
Oczywiście, statystyczny polski normik nie wie, jaki jest język urzędowy w Besarabji i że panuje tam dyglosja, więc tego typu zmanipulowane przekazy niestety padają na podatny grunt.

Oczywiście, powyższa manipulacja nie wynika z "reżymowości" omawianego medja. Tutaj zarówno medja "reżymowe", jak i "opozycyjne" w Polin mogą sobie podać brudne łapska. Zakłamywanie rzeczywistości wzchodniej to ich specjalność, tutaj nie różnią się wiele.
СЛАВА РОССІИ! ГЕРОЯМЪ СЛАВА!