Co was wkurza w kwestiach językowych [s/z/wi/]

Zaczęty przez Silmethúlë, Sierpień 20, 2011, 13:34:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

pipipipi

Cytat: Dynozaur w Listopad 01, 2024, 08:49:49Używany głównie przez fanów t.zw. Uniwersum Szkolnej przymiotnik "choroszczański".

Jak rozumiem, mówią oni też "bydgoszczański"?
Wyczucie słowotwórcze w tym durnym narodzie już dawno wyrąbało się i sobie głupi ryj rozwaliło.
Nie tylko w Uniwersum Szkolnej ale również w przyległych obszarach nadrzędnego uniwersum białostockiego. ;)

Discuck Inc.
Demokracja to ustrój w którym dwóch profesorów marksistowskich uniwersytetów może przegłosować menela spod budki z piwem - Zbyszek_Z
Są na tym świecie rzeczy które się filologom nie śniły.
  •  

dziablonk

Dziwno wam, iżem ja to tako pomieszany?
Jak ciećwierz przyszedłem w płatczyska ubrany.
  •  

Świętopełk Kowalski

"w każdym bądź razie", moja babcia tak ciągle mówi

Kazimierz

•  

Świętopełk Kowalski

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Listopad 27, 2024, 22:34:54"w każdym bądź razie", moja babcia tak ciągle mówi

Cytat: Świętopełk Kowalski w Listopad 28, 2024, 18:50:24
Cytat: Kazimierz w Listopad 28, 2024, 14:27:49Co w tym takiego strasznego?

Po prostu nielogiczne
Ale dlaczego? Powiem jak filozof języka najprościej, jak tylko się da: mówiąc deskrypcyjnie, spójnik alternatywy rozłącznej bądź w tej frazie przysłówkowej wskazuje też na pewne razy czyli dobre albo złe sytuacje, które mogą zajść w taki sposób i takim stopniu, że często podświadomie z uprzejmości nie życzysz swemu rozmówcy, żeby na niego spadały, więc, ujmując modalnie, twoja babcia mówi jednak logicznie – i to mówi sam preskryptywista.
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •