Humor, ciekawostki i WTF lingwistyczne

Zaczęty przez Henryk Pruthenia, Sierpień 21, 2011, 13:55:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

Canis

Niedawno dostałem zaproszenie do ankiety o ostrzałkach.
Oto wyniki:
Spoiler
[Zamknij]
  •  

Dynozaur

>Lubuskie

Zajebisty wybór we wszelkich badaniach djalektologicznych...

W ogóle,
>implikowanie, że panujące województwa mają cokolwiek spólnego z podziałem językowym kraju
Jaranie się starem forem to pedalstwo, a Kwadrat i Seiphel to ciota i chuj.

P*lsko, cóżeś uczyniła ze swoim chrztem?
  •  

Vilène

Co to jest ostrzałka? To jakiś przyrząd do ostrzeliwania?
  •  

CookieMonster93

Temperówka = ostrzynka = ostrzałka :-)
English C2 // Nederlands B2 // 中文 B1 // Čeština B1
  •  

Pluur

U mnie słyszałem tylko i wyłączni temperówkę i ostrzałkę O_O
  •  

CookieMonster93

U mnie kujawsko-pomorskie, Brodnica:
ostrzynka i temperówka, ostrzałkę spotyká się téż ino rzadziéj.
English C2 // Nederlands B2 // 中文 B1 // Čeština B1
  •  

Towarzysz Mauzer

Ja z domu wyniosłem strugaczkę (prymarnie) i temperówkę (sekundarnie), natomiast w szkole niepodzielnie panowały strugaczka i zastrugaczka, przy czym ta druga niemożebnie mnie wtedy wkurzała. Temeprówka pojawiała się ino jako import. Kraków oczywiście.
Skrzydła miłości, mocy, o wielki, Twardy Jerze,
Rozpostrzyj ponad nami, ogrzej i przyjmij nas. -Mrkalj, Palinodia o twardym jerze
VIVAT CAROLVS GVSTAVVS REX POLONIÆ
  •  

Vilène

Ja się za to nigdy nie spotkałam w potocznej mowie z czymś innym niż ,,temperówka", a z ,,ostrzałką" tylko w podręcznikach, co traktowałam jako kolejne przykłady technicznej nowomowy typu chłodziarka czy ciągnik której nikt normalny normalnie nie używa.
  •  

Ghoster

[...........]
  •  

Noqa

At him he yelled and yelped, tackling with taunting and dauntings; he tied and tacked him tightly and tautly, and killed him and quelled him and quenched him.
  •  

Aureliusz Chmielewski

Toruń hier. U mnie mówią tylko ostrzynka, prawie nigdy temperówka a z formą ostrzałka nigdy w życiu się nie spotkałem.
The n-word
  •  

Canis

A, zapomniałem dodać, Bydgoszcz. U mnie mówi się tylko temperówka, ostrzółka i ostrzałka. Innych form nie słyszałem.
  •  

spitygniew

To może być jeden z argumentów za unifikacja językową, miałem smutne przeżycia w dzieciństwie z tym związane, gdy okazało się że jestem jedynym w przedszkolu, a potem w szkole mówiącym temperówka zamiast ostrzałka (z czym wcześniej się nie spotkałem), a gdy raz chciałem być cool i dołączyć do innych, mylnie powiedziałem naostrzyk (czego używa mój ojciec)...
P.S. To prawda.
  •  

Wedyowisz

Temperówka i (o)strugaczka ← z tymi się zetknąłem. Ostrzałka to mi się bardziej z przyrządem do ostrzenia noży kojarzy.

Cytat: Dynozaur w Luty 04, 2014, 15:49:13
http://rbth.co.uk/science_and_tech/2013/07/16/unique_russian_dialect_continues_to_exist_in_alaska_28123.html

Łoł.

Jest i strona z nagraniami. Te, które odsłuchałem, brzmią dla mnie w miarę normalnie — połabski ruszczyzny to nie jest. Nie wątpię, że rdzenni użytkownicy by wychwycili więcej dziwactw.
стань — обернися, глянь — задивися
  •  

Ghoster

[...........]
  •