a nie zaciśnięta pięść drugiej ręki?
Nie, wówczas maksymalną liczbą możliwą do pokazania na obu dłoniach byłoby 13, a dzięki temu systemowi jest to 41 (jeden palec drugiej ręki oznacza całość - siódemkę; dlatego pięć palców daje 5 całości, to jest 35, a do tego dochodzi szóstka z drugiej ręki, co daje 41).
[...]ciekaw jestem pisma i tego, jak się ma do pisma Majów.
Praktycznie "się nie ma"; pismo Tatlimui to abugida (wyżej zaprezentowałem jedynie kilka przykładów spółgłosek, do których będą dołączane samogłoski, których jest dziesięć (pięć podstawowych razem z ich długimi odpowiednikami), ale zapisywanie ich jest dość nietypowe. Weźmy na przykład Gyyz, w którym podstawowy znak spółgłoskowy posiada dołączoną, niezapisywaną samogłoskę [ɐ], która, w zależności od słowa, jest czytana właśnie jako [ɐ], bądź jest kompletnie nieczytana. W Tatlimui sprawa ma się nieco inaczej, otóż podstawową samogłoską dołączoną do symbolu jest [a], natomiast brak samogłoski po literze zaznacza się specjalnym dodatkiem po prawej stronie litery (ów dodatek jest na tyle ciekawy, ponieważ jest on traktowany na równi z innymi samogłoskami, to jest jego symbol, tak jak innych samogłosek, należy do grupy wąskich znaków, które nie występują samodzielnie). Pozostaje jeszcze kwestia sylab bez spółgłosek - zapisuje się je poprzez osobny symbol, oznaczający głoskę niemą, czyli innymi słowy brak spółgłoski.
Tym samym pismo Tatlimui ma z pismem Majów wspólny jedynie wygląd (zamierzam dość dokładnie odwzorować wygląd twarzy li podobnych malowideł z rejonów Meksyku, tym samym jednak nie jestem zadowolony z tego jak wyglądają kształty zwierząt).