Forumowy Conworld

Zaczęty przez Ulf, Sierpień 02, 2012, 19:01:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

Henryk Pruthenia

Akiej, to ja sobie cóś zaklepię, ale nie teraz, bo teraz idę spać słuchając pagan metalu w wykonaniu Arkony...
Cya. :D

luk

Proszę o "odwieszenie" mojego kraiku na mapie. Strzelę sobie aprioryczny conlang, a niech tam już wam będzie, ale najpierw kraj musi być "odwieszony".
Me olvin sar vil ti shap yu propeyu til, yu zoya meya... Vo me noker troy ti dot ta...

kaRnister, tylko kaRnister! kanister musi odejść! :)
  •  

Pingǐno

Czyli można dopasowywać języki jak kto chce, w skrócie? ;P
  •  

kmitko

Jeszcze o klimacie - czy ten umiarkowany chłodny nie jest czasem zbyt ciepły? Zobaczcie sobie średnie dla Rzymu: http://en.wikipedia.org/wiki/Rome#Climate.
Bug, humor i obczyzna.
  •  

Pingǐno

Być może. Są na pewno osoby, które powinny się lepiej na tym znać, więc z góry przepraszam, możecie zmienić informacje. :P
Ale to tylko statystyczne średnie.
  •  

Tuktun

Nie chcę się naprzykrzać, ale wciąż czekam na odpowiedzi na swe pytania....
Cytat: Lord of the Potatoes w Sierpień 22, 2012, 22:08:24
Jeśli można dorzucić ideę, to ja uważam, że w Forumowym Althiście mieliście świetny pomysł z tymi notatkami prasowymi! Gram z nieconlangerskimi przyjaciółmi (nie znam językotwórców w realu, przynajmniej nie wiem, żeby ktoś takowym był) na skype  w grę opartą na różnych wspólnych projektach z PFJ, pomysł na ustalanie budżetu wziąłem z Remy, mapki podobne do Aeru a z FHA wziąłem właśnie agencje prasowe i bardzo dobrze się spisują. Może byśmy je wprowadzili?
A języki trzeba wyprowadzać z tych cudzych proto?
A wpisać się też w paincie? Jeśli tak to jak wyczarować ten kolor tła?
W sensie bez drugiego.
Mój uprzedni, lipny nick to Lord of the Potatoes.

És most következzék valami egészen más. A Monty Python Repülő Cirkusza.
  •  

Vilène

Ej, mam dwa pytania:

1. Ile aeriańskich dni trwa rok na Aerze?
2. Ile ziemskich sekund trwa aeriańska doba?
  •  

Pingǐno

Nie wiem, ile czasu Aer krąży wokół gwiazdy (nie ustalono jeszcze nazw i całej ogólnej kosmologii).
Ale doba pewnie trwa dużo dłużej od ziemskiej...
  •  

kmitko

To w takim razie proponuję:

Klimat równikowy - wzorzec: Kinszasa, najniższa średnia temperatura roczna 21°C (average low, year), najwyższa: 30 (average high, year)
Klimat zwrotnikowy: Kair, 16°C, 28°C,
Klimat podzwrotnikowy: Rzym, 10°C, 20°C,
Klimat umiarkowany ciepły: Paryż, 8°C, 16°C,
Klimat umiarkowany chłodny: Moskwa, 2°C, 10°C,
Klimat subpolarny: Murmańsk, -3°C, 4°C,
Klimat polarny: Nuuk, -4°C, 1°C,

Nie jest to jakiś super dokładny opis, no bo to w końcu tylko jedno miasto, ale przynajmniej daje to jakiś pogląd do czego ma być podobny klimat twojego kraju.
Bug, humor i obczyzna.
  •  

zabojad

@up
To w jakim my klimacie, do ku*wy nędzy jesteśmy??
Feles [*]
Requiem aeternam dona eis, Domine, et lux perpetua luceat eis. Requiescant in pace. Amen.
  •  

kmitko

Nie jestem klimatologiem, ale ZTCP nasz się nazywa "umiarkowany ciepły przejściowy", czyli trochę zimniej niż Paryż, ale cieplej, niż Moskwa: https://en.wikipedia.org/wiki/Warsaw#Climate, około 4°C i 12°C.
Bug, humor i obczyzna.
  •  

zabojad

Wytłumacz to 30 st. C za oknem.
Feles [*]
Requiem aeternam dona eis, Domine, et lux perpetua luceat eis. Requiescant in pace. Amen.
  •  

kmitko

Doczytaj, co oznacza pojęcie średniej.
Bug, humor i obczyzna.
  •  

zabojad

Raczej nie ma sensu brać z temperatur średnich... Statystyka zawsze wygląda ładniej od rzeczywistości.
Feles [*]
  •  

Pingǐno

Nie mamy czasu na określanie temperatury tak ściśle... Bo pogoda praktycznie jest zawsze inna.
  •