Jak zauważyliście, ostatnio mieliśmy kolejny odcinek epizodu z niedziałającym forum, wyświetlającym wszystkim błąd #403. W związku z tym, chciałbym wszem i wobec ogłosić kilka istotnych rzeczy.
- Nowi nie wiedzą, ale zajmuję się technicznymi aspektami forum i wiki, stąd to ja wychodzę z takim postem.
- Ja wiem, że nikt tego mi nie zarzucił, ale od razu uprzedzę... błąd 403 nie wyniknął z nieopłacenia forum na czas, podobny termin to zbieg okoliczności. 403 się nam pojawia co jakiś czas, no i niestety muszę zawsze interweniować u pomocy technicznej Webd.pl, ale zawsze problem udaje się rozwiązać.
- Silnik forum jest stary i w 2011 na jego początkach eksperymentowaliśmy z modami. PHP jest stare. MySQL jest stary. Próbowałem naprawić wiele z błędów, które widzimy na forum i Wiki, ale moje eksperymenty przynosiły raczej więcej szkody niż pożytku. Łatwiej będzie założyć zupełnie nowe forum, niż naprawiać obecne. To samo z Wiki.
Na koniec istotny komunikat z mojej strony.
Ja wiem, że nie jestem zbyt aktywny ostatnio, ale na forum zaglądam, najrzadziej raz na dwa-trzy dni. A jednak, nikt z was nie ma do mnie bezpośredniego kontaktu, na wypadek gdyby forum wyleciało w powietrze. Nie mam fejsa, na e-mail za często nie wchodzę, a z gadu-gadu serio już czas zrezygnować. IRC tym bardziej.
Stąd założyłem kanał Discorda dla Polskiego Forum Językowego. Discord został stworzony dla graczy, ale już dawno przestał służyć tylko im. Serdecznie zachęcam wszystkich do dołączenia. Program pewne daje możliwości, których forum nie daje, i na pewno się nam przyda. Z programu można skorzystać w przeglądarce (po prostu kliknijcie link poniżej), a kto już ma program na PC/telefonie, to może użyć poniższego linka aby dołączyć do kanału.
https://discord.gg/tp9wnJN