Czym wyróżnia się ten językotwór?
- radykalna harmonia głoskowa;
- przypadek "posiadacz";
- brak ścisłych zasad przy wymawianiu poszczególnych głosek.
1. Alfabet i fonetyka:
<a> [a ~ ɐ]
<u> [u ~ ʊ]
<i> [i ~ ɪ]
<b> [b ~ p]
<d> [d ~ t]
<f> [ʋ ~ v]
<g> [:]
<j> [j ~ ʝ]
<k> [g ~ c]
<m> [m ~ n]
<r> [ɽ ~ r]
<s> [z ~ s]
To, jak dana litera zostanie wymówiona, zależy w dużej większości od woli mówcy.
2. Gramatyka.
Szyk: dopełnienie + orzeczenie + podmiot.
Przypadki:
- mianownik;
- biernik;
- posiadacz.
Posiadacz odpowiada na pytanie: o kim? o czym? Zakres jego użycia jest jednak węższy, niż w polskim. Jest używany w sformułowaniach typu: "żyć o chlebie i wodzie", "partia o charakterze lewicowym", a także w konstrukcji z "być". Wówczas jego zakres znaczeniowy rozszerza się na słowo "mieć".
Jestem o samochodzie = Mam samochód
Odmiana rzeczownika przez przypadki w kolejności j.w.L.p. i l.mn.
- | -(r)V |
-(m)Vg | -(d)V |
-(V)mrV | -(V)drV |
Przykłady:
jarad; jarada
jaradag; jarada
jaradamra; jaradadra
fagmara; fagmarara
fagmaramag; fagmarada
fagmaramra; fagmaradra
Harmonia głoskowa:
W języku jarskim harmonia głoskowa polega na tym, że w zdaniach podmienia się brzmienie samogłosek w zależności od tego, czy zdanie jest w trybie oznajmującym (a), rozkazującym (i), czy jest pytaniem (u).
Jada mada bara akamru adar. (Wiele fajny jest kimeryjski język = Język kimeryjski jest bardzo fajny.)
Mudu buru ukamru udur. (Fajny jest kimeryjski język = Czy język kimeryjski jest fajny?)
Ikamru idirig hilid, safa mada bara akamru adar. (Kimeryjski język się ucz, bo fajny jest kimeryjski język = Ucz się kimeryjskiego, bo kimeryjski jest fajny.)
Nazwy własne, jeśli są przyswojonymi zapożyczeniami i posiadają głoski nieznane x-emu, muszą zostać poprzedone "V(d)-":
Adisdambur (Stambuł)
Amadarorsak (Węgry)
Akamru (Kimeria)
Jest też grupa nazw własnych nieprzyswojonych, jak np.:
Asão Tomé e Príncipe (Wyspy Świętego Tomasza i Książęca)
Czasownik:
-Vm;
-Vd;
-V;
-Vk;
-VdV;
-VmV.
Tak, skopiowałem z węgierskiego.
Czas przeszły tworzy się poprzez dodanie "-Vd-" między temat, a końcówkę osobową czasownika. Czas przyszły zaś - poprzez dodanie "-Vf-". Nie ma bezokolicznika, jest gerundium, tworzone poprzez dodanie "-(V)jVt" na końcu tematu czasownika.
Niektóre tabelki albo listy mogą być nieczytelne, ale raczej się domyślicie.