Po długim czasie udało mi się skonstruować taki o to język. Jako, że do tej pory robiłem twory, które szybko mi się nudziły, więc stworzyłem język odmienny. Spodobał mi się pomysł z językiem, którego rdzeniem wyrazowym są same spółgłoski, a samogłoski decydują o cesze gramatycznej, także taki też jest ten język. Dodajmy jeszcze, że język niedoskonały, ze względu na moją małą wiedzę, jak i moje niskie zaangażowanie ze względu na brak czasu. Obecnie mały zbiór słów, bo tylko 81.
zacznijmy od fonetyki.
samogłoski:
a [ a ] e, ee [ ɛ ] i [ i ] o [ ɔ ] u [ u ] iu [ y ] ou [ ʉ ]
każda, oprócz [ ɛ ] ma wersję długą.
ae [ a: ] ie [ i: ] oe [ ɔ: ] ue [ u: ] iue [ y: ] oue [ ʉ: ]
spółgłoski:
c [ θ ] b d f g h [ ɣ ] j [ ç ] k l m n p q [ ð ] r s ş [ ɕ ] t v x [ x ] y [ j ] z z̧ [ ʑ ]
dwuznaki
ky [ ɕ ] gy [ ʑ ]
rzeczownik
odmienia się przez 6 przypadków. Mianownik, dopełniacz, celownik, biernik, narzędnik, wołacz. Mocno polski zestaw.
Pojawiają się rodzajniki określone i nie, dla 3 liczb. Mnogiej, pojedynczej i zerowej. Aha, wyraz posiada liczbę inną niż pojedynczą tylko w mianowniku, w następnych przypadkach liczbę wyraża tylko rodzajnik.
odmiana żeńska:
M. s cesi ['θɛsi] - słońce
D. s casi
C. s cahsi ['θaɣzi]
B. s cahsi
N. s cas
W. casie ['θasi:]
odmiana męska:
M. z̧a bene - ojciec
D. z̧a bamne
C. z̧a boen
B. z̧a boeni
N. z̧a bamne
W. benee
czasownik
czasy: teraźniejszy, przeszły, przyszły, uniwersalny.
işa - latać
Şae vei. - lecę
Işca vei. - latałem
Iuşa' vei. - będę latał
Oşan vei. - latam
przymiotnik
to taki czasownik określający raczej. Jednak a inny szablon odmiany niż czasownik.
xaray - być dużym
Xarae vei. - jestem duży
Xar vei. - byłem duży
Airaya vei. - Będę duży.
Oran s cahsi. - Słońce jest duże.
jedno tłumaczenie narazie, bo idę na wykład.
Ogan fanae, kijca Koucele tou amvi fiva, tou Releh. - Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn - Czeka śpiący, martwy Cthulhu w jego domu, w R'lyeh.
[ogan fana: kiçθa kʉθele tʉ amvi fiva tʉ releɣ]