Postanowiłem powrócić do tego państewka, bo tak mi się zachciało.
Fuhadi jest republiką monarchistyczno-prezydencką (albo
parajską), a więc głowa państwa, czyli paraj pełni funkcję reprezentacyjną, quasi-kapłańską (w obrzędach religijnych przemawia, bierze główny udział; np. gdy jest tzw.
Święto Fengari (u nich księżyc ten nazywa się jednak "Prak'an") paraj przyjeżdża do stolicy Fuhadi i tam przemawia na tematy religijne), a także funkcję legislatywną.
ŹRÓDŁA PRAWA FUHADIAŃSKIEGO
Konstytucję Republiki Fuhadi ustalają
rubadowie (fuh.
tupant'), a rubadów jest po sześciu w jednej grupie, która kieruje swoje pomysły do trzech rubadów wyższych - jeżeli odrzuci dwóch lub trzech, ustawa nie przechodzi, jeżeli jeden odrzuci lub żaden nie odrzuci, ustawa przechodzi do patparajów (jest ich trzech ogólnie), którzy mają za zadanie zarchiwizować ustawę, która z kolei czeka na zaakceptowanie przez paraja.
Lista grup rubadów:Rubadowie Do Spraw Kulturowych,
Rubadowie Do Spraw Wyżywienia,
Rubadowie Do Spraw Handlu Cywilnego i Usług,
Rubadowie Do Spraw Stosunków Międzynarodowych,
Rubadowie Do Spraw Sądowych,
Rubadowie Do Spraw Szkoleń,
Rubadowie Do Spraw Mniejszości,
Rubadowie Do Spraw Technicznych i Budownictwa,
Rubadowie Do Spraw Karnych,
Rubadowie Do Spraw Wewnątrzpaństwowych,
Rubadowie Do Spraw Fauny,
Rubadowie Do Spraw Flory,
Rubadowie Do Spraw Obrzędowych,
Rubadowie Do Spraw Porządku
Patparajowie jest tylko trzech ogółem, rubadów wyższych jest trzy razy tyle, ile jest grup, a rubadów zwykłych jest sześć razy tyle, ile jest grup. Jeden patparaj jest jednej części grup, drugi do innej części, trzeci patparaj jest do pozostałej części.
W rządzie również znajduje się tzw. parabad, który jest obok patparajów - ma na celu pomoc parajowi oraz kontrolę nad stabilnością i porządku w rządzie.
Inną sprawą są listy do rządu wysyłane czasami przez obywateli - archiwizują je
czwarci patparajowie. Czwarci patparajowie mogą bez zleceń paraja przesłać do dobrze dobranej grupy rubadów (np. problem dot. zbyt dużego zagęszczenia drzew w jakimś miejscu trafi do Rubadów Do Spraw Flory)
Podsumuwując, źródłami prawa są:#ustawy
#konstytucja
#ustawy cywilne
##ustawy cywilne jednorazowe
#decyzje jednorazowe (rubadowie mogą puszczać ustawy i decyzje jednorazowe; np. decyzją jednorazową będzie sprawa zburzenia jakiegoś budynku państwowego
I.)
:3
I. (choć nie wiem, czy w takim kraju budynki mogą być)