Ok, pora w końcu (po 9 latach od założenia konta i po 38 dniach bycia zalogowanym na forum xD) pochwalić się w końcu jakimś konlangiem.
Język proto-pirkirski(?)*
Projekt, nad którym spędziłem już ok. 2 tygodnie, pracując po 6 godzin dziennie (tak się spędza wolne po obronie inżynierki xD) w końcu zaczyna przybierać sensowne kształty i może pora na jakąś (konstruktywną) krytykę.
Nie znam się zbytnio na natlangach, żeby wywieść z nich własny conlang a posteriori, więc opcja była tylko jedna - własny proto-język
1. Założenia i inspiracje- Dorwałem bardzo ciekawą książkę w internecie - An Introduction ro Ryukyuan Languages autorstwa Michinori Shimoji i Thomasa Pellarda. Bardzo spodobało mi się brzmienie, zwłaszcza języka/dialektu Ura, więc chciałem stworzyć język, z którego bardzo prosto będzie wywieść podobną fonologię.
- Chciałem sprawdzić na ile kreatywny jestem, więc protopirkirski ma bardzo ograniczony zestaw fonemów - 13 spółgłosek i 14 samogłosek, plus jedynie sylaby o strukturze CV - tak! Obowiązkowy nagłos!
- Nie znam się prawie w ogóle na gramatyce, ale chciałem pobawić się z obcymi dla mnie pojęciami, takim jak ergatywność czy hierarchia żywotności
2. Fonologia2.1 SamogłoskiMamy 3 cechy na podstawie których rozróżniane są 3 podstawowe samogłoski /a i u/:
- długość - /aː iː uː/
- nosowość - /ã ĩ ũ/
- rotyczność -/a˞ i˞ u˞ /
Cechy te są wyłączne, więc samogłoska nie jest fonemicznie długa i nosowa jednocześnie.
Samogłoski krótkie | Przednie | Środkowe | Tylne |
Zamknięte | i | | u |
Otwarte | | a | |
Samogłoski długie | Przednie | Środkowe | Tylne |
Zamknięte | ii /iː/ | | uu /uː/ |
Otwarte | | aa /aː/ | |
Samogłoski nosowe | Przednie | Środkowe | Tylne |
Zamknięte | in /ĩ/ | | un /ũ/ |
Otwarte | | an /ã/ | |
Samogłoski rotyczne | Przednie | Środkowe | Tylne |
Zamknięte | ir /i˞ / | | ur /u˞ / |
Otwarte | | ar /a˞ / | |
Dla wygody i czytelności, nie używam IPowego haczyka dla rotycznych, tylko lepiej widocznego i większego /ʳ/.Jeszcze są dwa dyftongi:
ai /aj/ i
au /aw/, co w sumie daje nam okrągłe 14 samogłosek.
2.2 SpółgłoskiSpółgłoski | Wargowe | Przednio- językowo- dziąsłowe | Podniebienne | Miękopodniebienne | Miękopodniebienno-wargowe | Krtaniowe |
Nosowe | m | n | | g /ŋ/ | | |
Zwarte | p | t | | k | | ʼ /ʔ/ |
Frykatywy | | s | | x | | h |
Aproksymanty | | r /ɾ/ | y /j/ | | w | |
Jak widać zestaw jest bardzo ograniczony i składa się tylko z 13 spółgłosek.
Dodatkowo,
w akcentowanej sylabie /p t k/ są wymawiane jako aspirowane: [pʰ tʰ kʰ]
2.3 Struktura sylaby i akcentSylaba ma sztywną strukturę CV z obowiązkowym nagłosem.
Akcent jest toniczny - sylaba akcentowana jest wymawiana z wyższym tonem. Akcent nie musi padać w każdym słowie - istnieją wyrazy w ogóle nieakcentowane (w sumie nie wiem, czy tak można, ale to zwiększa dwukrotnie ilość możliwych sylab oraz nie chciałem się bawić w prawdziwe tony)
2.4 Harmonie samogłosekIstnieją dwie harmonie samogłosek:
Obydwie są progresywne (od samogłoski w stronę końca wyrazu).
Harmonia nosowości unosawia samogłoskę bądź glajd następujący po spółgłosce lub samogłosce nosowej, ale jest blokowana przez każdą spółgłoskę, która nie jest glajdem.
Przykład:*sanya [sãj̃ã] - harmonia nasalizuje /j/ i następujące samogłoski
*nawa [nãw̃ã] - harmonia wyzwolona przez /n/
*santa [sãta] - harmonia jest blokowana przez /t/
Harmonia rotyczności urotycznia samogłoskę po samogłosce rotycznej i nie jest blokowana przez żadną głoskę.
Przykład:*tarka [taʳkaʳ] - harmonia urotycznia następną samogłoskę, bez względu na /k/
*'arranya [ʔaʳrãʳj̃ãʳ] - obydwie harmonie działające razem
Nie wiem jeszcze jak z dyftongami, ale raczej obydwie harmonie na nie nie działają (a może nawet i je blokują?)
Przykład:
*niyaryau [nĩj̃ãʳj̃au]
Poniżej jest WIP gramatyka, to co zostało wpisane poniżej prawdopodobnie jednak nie ulegnie zmianie.
W następnym poście opiszę to, nad czym pracuję już od kilku dni, czyli zmiany fonetyczne dla pierwszego języka derywowanego z protopirkijskiego.
Piszcie co wam się podoba, co byście zmienili/dodali oraz co wydaje się wam niejasne z mojego opisu.
*jeszcze nie jestem pewien nazwy, nic interesującego mi do głowy nie przyszło (jeszcze)
PS: wszystkie zmiany fonetyczne, konwersja z i do IPA są dokonywane przy użyciu
Lexurgy Sound Changer