Witajcie!
Niektóre języki korzystają ze znaków, których nie ma w domyślnym alfabecie komputera. To może być denerwującą przeszkodą podczas pisania dłuższych tekstów. Ja np. kopiowałem pojedyncze znaki

do czasu, kiedy znalazłem program Microsoft Layout Manager - to darmowe oprogramowanie działające na Windows XP-8, które pozwala na edycję mapy znaków na klawiaturze. Jest bardzo proste w użytkowaniu, a do każdego klawisza i kombinacji (np. ALT, SHIFT, CTRL, itp) możemy podpiąć dowolny znak oraz całe wyrazy.
Oto link:
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=22339Jeśli jednak ktoś nie posiada w pełni legalnego systemu, wtedy drogą prywatną prześlę program bez instalatora.Pracę w MKLC rozpoczynamy od "Load existing keyboard", co wczyta nam do programu obecny układ klawiatury (pomocne, gdy chcemy zmodyfikować układ, a nie tworzyć cały od nowa). Dany klawisz edytujemy, klikając na niego. Wtedy pojawi się okno, w którym wpisujemy/wklejamy wybrany znak i zatwierdzamy klikając "OK". To samo robimy po zaznaczeniu statusów ALT, SHIFT oraz ALT+SHIFT (nie polecam używania CTRL, ponieważ skróty z tym klawiszem są wykorzystywane przez zewnętrzne oprogramowanie). Podczas tworzenia możemy testować nasz układ (Project->Test Keyboard Layout). Pracę kończymy zapisując projekt do dalszej edycji ("Save source file") lub eksportując do programu, który zainstaluje układ na komputerze (Project->Build DLL and Setup Package). Po stworzeniu instalatora wystarczy jedynie uruchomić wyeksportowany plik "setup.exe". Później oczywiście musimy skonfigurować system (Panel Sterowania->Zegar, język i region->Język->Opcje (przy danym języku) i usuwamy niepotrzebny układ.
W załącznikach dołączam zrzuty z mojej konfiguracji "staronordycki obok polskiego", którą traktujcie jako przykład. Mam nadzieję, że uznacie to za przydatne

W razie jakichkolwiek pytań - chętnie odpowiem