Jakiś taki napisany sobie na szybko z zauroczenia brzmieniem języków ałtajskich, dla zobaczenia, jak będzie wyglądać.
Język Chasarski (Södön kasarar)
Język Chasarów
(tacy moi Tatarzy), ludu podbitego przez Imperium Osarii
(takie moje Imperium Arabskie
O samym świecie, w kórym języki będą osadzone nie będę raczej mówił). Docelowo mowa zapisywana ma być Cyrylicą. Język ma wyjść aglutynacyjny, aczkolwiek nie wiem, dokąd podąży moja fantazja. Przy dodawaniu przyrostków, jak i w całych słowach zachodzi harmonia samogłoskowa.
~Jako taki alfabet i wymowa. Jak na razie łacinka:
Samogłoski:Tylne: ɯ ɑ o u
(ı a o u)Przednie: i æ œ y e
(i ä ö ü e) Spółgłoski:m n ŋ
(m n ?)p b t d c
* ɟ k g q
(p b t d ? ? k g q)ʧ ʤ
* (ç c)f v s z ʃ ʒ
* x/χ
** ɣ/ʁ h
(f v s z ş j k g/ğ h)w ɫ l j
(w l y)* spółgłoski, co do których dodania nie jestem pewien
** warianty, między którymi się zastanawiam? - znak jeszcze nie ustalony
~Szybki zarys przypadków (lista pewnie się poszerzy i pozmienia, ponieważ, między innymi, podobnie jak w językach ugrofińskich, przyimki zastąpione będą przypadkami). W niektórych można zauważyć, że nieakcentowana (wiem, nie wiadomo, która jest akcentowana. Sprawy akcentu ustalę później) samogłoska w środku zanika:
~Çılık,
[ʧɯɫɯk] (chłopiec)
M ÇılıkD ÇılkırC Yaçlık (często odpowiada na pytanie "dla kogo?, za kogo? w imię czego?" oraz działa jak allatyw)B ÇılkatN ÇılkınKontr (nazwa robocza) Yuçlık (odpowiada na pytanie "przeciwko komu?", zdradza wojenną naturę Chasarów) Wyrazy jednosylabowe prawdopodobnie będą się odmieniać nieco inaczej, ale zobaczymy.