Jako, żem został uprzedzon i porzucon ze swych ziem, które zaplanowałem postanowiłem się przenieść tam, gdzie mapka ukazuje. Poczekam jeszcze na dokończenie biomu, by wybrać bardziej szczegółowe miejsce (acz południe i wysepka raczej na pewno tak). Tym samym zrodziły się u mnie pytania:
- Jaką +/- temperaturę będą miały moje ziemie?
- Jakie będą opady (gł. chodzi o śnieg) na planecie i w jakiej częstotliwości?
- Jak jest z tymi kalendarzami i czy ustalimy jedną uniwersalną wersję?
- Co robimy z rzekami? Tworzymy wg siebie, czy jak?
- Czy obrót galaktyki będzie widoczny z planety?
- Owe kratery xiężycowe będą, tak?
A co do asteroid, myślę, że najłatwiej i najbezpieczniej będzie pominąć je i tyle. Z kolei koncept dotyczący podawania nazw i mitologii jest jak dla mnie najlepszy i najbardziej obiektywny. Po za tym prosiłbym o jakieś szczegóły dotyczące tej południowej wysepki u mnie.
>Jaką +/- temperaturę będą miały moje ziemie? Trudno ocenić, może HP będzie umiał to lepiej wycenić skoro obrabia biomy, ale powiem ci jedno: ta planeta ma znacznie większe nachylenie osi. Szykuj się więc na kilka zjawisk, które zaczną występować szybko na południu: surowsze zimy i ostrzejsze lata, zorze polarne, dni i noce polarne.
>- Jakie będą opady (gł. chodzi o śnieg) na planecie i w jakiej częstotliwości?Tego niestety jeszcze nie wiem.
>- Jak jest z tymi kalendarzami i czy ustalimy jedną uniwersalną wersję?Jedna uniwersalna wersja raczej jest chyba mało realistyczna, natomiast mamy spory księżyc (jak Ziemia), więc na tym na pewno można to oprzeć.
>- Co robimy z rzekami? Tworzymy wg siebie, czy jak?HP zasagował wszystkie wygenerowane rzeki, więc tak, olewamy symulator i sami sobie musimy poradzić.
>- Czy obrót galaktyki będzie widoczny z planety? To zależy, o którą galaktykę pytasz. Na nocnym niebie można dostrzeć cztery galaktyki: macierzystą, Drogę Mleczną oraz oba obłoki Magellana. Przy ładnej nocy dość dobrze widać też galaktykę Andromedy, na tyle dobrze, że tubylcy powinni ją zauważyć bez przyrządów. Patrząc z mojej wyspy, na przykład, galaktyka macierzysta nigdy do końca nie zachodzi za horyzont. Twoje ziemie są na podobnej wysokości, tylko na wschodzie, więc pewnie będziesz miał podobnie.
>- Owe kratery xiężycowe będą, tak?Proponuję zwalić to na wulkanizm i zostawić kratery księżycowe jak Space Engine proponuje, dla efektu.