Generalnie wg Space Engine większość wyspy to płaska pustynia, ale nie musimy się tym przejmować (cała planeta jest pustynna wg gry). Góry masz nienajwyższe na planecie, ale ośmiotysięczniki i tak są dosyć częste.
No i dobrze, chcę góry ale nie za wysokie, po prostu w miarę 'ludzkie' Jak z wyżynami i ewentualnymi depresjami na mym terytorium?
Symulator na temat depresji nic ci nie powie, bo zapewne nie wygenerował tego. To nie znaczy, że ich nie ma. Sam możesz je określić.
Wszystkie twoje łańcuchy górskie są otoczone wyżynami. Wcale jest ich niemało również na południu, nawet w pewnej odległości już o gór. Przykro mi, ale
zaznaczony obszar w całości ma średnio 2km n.p.m. - to efekt obniżenia przeze mnie poziomu mórz, a nie tego, że te lądy są wysoko położone.
Co się tyczy nocnego nieba - cóż, ewidentnie w moim czasie symulacji trwa u nas na półkuli południowej dzień polarny, i noc zapada na krótko.
To znaczy na ile?
2015.04.26 04h06m10s.46 - zachód słońca. Widać zachodzące obłoki Magellana, Droga Mlecza zupełnie niewidoczna.
2015.04.25 09h00m40s.46 - wschód słońca.
2015.04.24 07h57m40s.47 - kolejny zachód słońca.
-19o10'40".25 / 21o26'19".88, gdzieś u ciebie
Lato.
(fuck, puściłem symulację wstecz :DDDDDDDDD)
Główna galaktyka nigdy do końca nie zachodzi, więc nigdy nie jest też jakoś mocno ciemno
Czyli, że w dzień owa jest widoczna? Czy planety, ew. xiężyce są widoczne w dzień ciągle, czy tylko w dane dni, abo w ogóle?
No to zależy co traktujesz jako "główną galaktykę", ja przez to miałem na myśli galaktykę, w której jesteśmy, ta nie zachodzi do końca, ona tylko się obraca po nieboskłonie na horyzoncie. W dzień jest ona niewidoczna, ponieważ przesłania ją (jej najjaśniejszą część) na horyzoncie gwiazda macierzysta. Droga mleczna za to z -19o10'40".25 / 21o26'19".88 jest w ogóle niewidoczna latem, chyba że pojedziemy mocno na północ.
Pluur, mam też dla ciebie dobrą wiadomość, zrobiłem symulację z nocy polarnej z mojej wyspy, oto efekt: http://i.imgur.com/jdkfYwH.jpg Powinieneś spokojnie widzieć Drogę Mleczną przynajmniej z bardziej północnych terenów.
To bardzo dobrze! Dziękuję. Będzie widoczny jej obrót w jakiś odstępach czasu, czy nie? I czym jest ta mała plamka u dołu obrazu?[/url]
Galaktyki się nie obracają. Nie w zauważalnym dla człowieka czasie. Ona będzie w stałym miejscu. Ta mała plamka na dole to prawdopodobnie Wielki Obłok Magellana, satelita Drogi Mlecznej, nieregularna galaktyka mająca jakieś 3-4 miliardy gwiazd. Z Ziemi ją słabo widać, my ją będziemy widzieć bardzo dobrze, bo jest zawsze po bezgwiezdnej stronie nieba.
Zaćmienie słońca nad Pluurowymi ziemiami!
Piękne to i takie mityczne. Jak często dzieją się zaćmienia?
Nie potrafię ci tego wyliczyć, to jest pytanie dla osób znających się na matematyce. Plama cienia jest imponująca, więc z samej tej racji będzie to się częściej zdarzało.
Druga sprawa: co z prądami morskimi? Wiadomo, że wpływają one istotnie na klimat. Czy można sobie stworzyć "własny" prąd morski na potrzeby swoich ziem, czy potrzebna jest wtedy szersza konsultacja?
Myślę, że każdy sobie, a po ustaleniu tych co chcą dorobimy kolejne
EDIT: i czy dałoby się wpisać gdzieś w jednym poście (może już w osobnym temacie dla jasności?) wszystkie do tej pory wymienione właściwości planety? Wiem, że to trochę roboty, ale skakanie po 7miu stronach tematu nie jest wygodne.
O to!
Dobry pomysł, wypiszę wszystko potem.
Ciekawa propozycja, HP, ale sie troche pospieszyles. Na pewno chcemy dublowac faune ze znanej nam Ziemi?
Flora i fauna W JAKIMŚ STOPNIU może być tożsama, acz ja osobiście planuję wprowadzić kilka osobników inkszych. Swoją drogą trawa dominuje na naszym globie, czy nie?
Czasem ty nie chciałeś zajmować się botaniką? Opracuj coś dla nas.