Szanowni państwo,
Ukończyłem prace nad Nuarią!https://jezykotw.webd.pl/wiki/NuariaZacząłem 13 września 2020, a skończyłem 21 października 2020 roku. Była to ciekawa droga. Nuarię zaproponowalem jeszcze dawno temu i równie szybko ją oddałem Henrykowi, który stworzył zalążek artykułu na Wiki w roku 2017.
Wyglądał on wtedy tak. Dziś jest w pierwszej dwudziestce najdłuższych artykułów naszej społeczności, z 98 288 bajtami obecnie zajmuje miejsce 16 i niewiele ustępuje artykułowi o Tangii.
Nuaria jest wzorowana na Inuitach, Czukczach, Aleutach, mieszkańcach Alaski, Kanady i Syberii, na gorączce złota w Jukonie, i dzięki temu, że skupiłem się mocno na gospodarce, do napisania artykułu przeczytałem dużo opracowań na temat tych ludów, artykuł jest naprawdę unikatowy - posiada bardzo szczegółowe opisy wielu dziedzin życia:
Młynarstwo,
Kuchnię, przetwórstwo i konserwacja żywności, w tym przemysł rybny,
Zielarstwo,
Garbarstwo,
Bednarstwo,
Produkcję węgla drzewnego,
Hutnictwo,
Kowalstwo i cała metalurgia,
Prace przetwórcze tartaków, w tym produkcja materiałów budowlanych, a także wytwórstwo kontenerów,
Prace szklane,
Wytwarzanie ozdób,
Szewstwo,
Tkactwo - w tym wytwórstwo sieci, lin i koszy,
Wytwórstwo barwników,
Wytwórstwo utensyliów aptekarskich,
Alchemia i prace chemiczne,
Produkcja lamp i przetwórstwo tłuszczu foczego na olej do lamp,
Wytwórstwo protez,
Wytwórstwo zabawek, artykułów festiwalowych,
Wytwórstwo artykułów religijnych i symboliki państwowej,
Produkcja instrumentów muzycznych,
Produkcja kajaków i łodzi,
Przemysł zbrojeniowy i produkcja broni myśliwskiej (łuki, harpuny).
Nie znajdziecie w artykule o Nuarii jej historii - ten aspekt zostawiam sobie na kiedyś-tam. Historia zakłada duży wzrost znaczenia kraju setki lat temu, i jego upadek, z którego nigdy nie wstał na podobny poziom.