Nie zapomniałem; wymieniłem te, które były podane i zastanawiam się nad kryteriami, które by stały za taką ligą.
Ale bzdurą jest twierdzenie, że stanowi on w tej lidze jakieś odrębne ogniwo.
Dopóki nie dowiemy się, jakie są kryteria przynależności do tej ligi, bzdurą jest twoje stanowisko - serbsko-chorwacki sensu stricto nie jest częścią bałkańskiej ligi językowej, ale jego południowo-wschodnie dialekty owszem, i to w różnym stopniu, w zależności od tego, ile wspólnych dla ligi cech w nich występuje.
Jakie by one nie były - gdzie kaszubskiemu do małoruskiego czy litewskiego?
Cechy języków ligi rokytnickiej:brak korelacji iloczasowej (z wyjątkiem litewskiego i częściowo kaszubskiego);akcent ruchomy (z wyjątkiem polskiego i kaszubskiego);brak dyftongów (z wyjątkiem litewskiego);brak redukcji samogłosek w nieakcentowanych sylabach (z wyjątkiem białoruskiego)rozbudowany system spółgłosek szczelinowych;liczne wymiany głoskowe;rozbudowana palatalizacja;rozbudowana fleksja rzeczownika z zachowaniem cech archaicznych;syntetyczne formy stopniowania przymiotników;żywotny system rodzajów czynności;bezosobowe konstrukcje imiesłowowe;istnienie posesywnego „mieć”;duża ilość wspólnego oryginalnego słownictwa
Eee... pic na wodę te cechy, które Muggler podał.
CytujCechy języków ligi rokytnickiej:brak korelacji iloczasowej (z wyjątkiem litewskiego i częściowo kaszubskiego);akcent ruchomy (z wyjątkiem polskiego i kaszubskiego);brak dyftongów (z wyjątkiem litewskiego);brak redukcji samogłosek w nieakcentowanych sylabach (z wyjątkiem białoruskiego)rozbudowany system spółgłosek szczelinowych;liczne wymiany głoskowe;rozbudowana palatalizacja;rozbudowana fleksja rzeczownika z zachowaniem cech archaicznych;syntetyczne formy stopniowania przymiotników;żywotny system rodzajów czynności;bezosobowe konstrukcje imiesłowowe;istnienie posesywnego „mieć”;duża ilość wspólnego oryginalnego słownictwa
Dajcie mi jakieś 5 przypadkowych języków, a też stworzę taką ligę...
Nie skreślałbym od razu samej koncepcji, choć w nią wątpię, bo spójrz, jak te notatki są robione:http://chomikuj.pl/Kajko_87/Dokumenty/J*c4*99zykoznawstwo/J*c4*98ZYKOZNAWSTWO-zagadnienia,955238495.doc
Cechy języków ligi wikingijskiej:Cechy zewnętrzne: ludność protestancka
Cechą wspólną wszystkich tych języków jest: DOSTĘP DO MORZA