Zamiast odpisać na posta, to przypadkiem zedytowałem Pluurowy (...). Na szczęście udało mi się przywrócić jego treść, choć nie formatowanie.Przeczytałem wspaniałe artykuły o klimacie Kyonu Canisa i mam kilka kwestii:
Odnoszę się do nich kolorem
zielonym.
1.
W metodologii dlaczego założona zostało, że południe jest bardziej suche od północy?
Wielka Pustynia Północna nie jest oddzielona od Arktyki żadnymi górami. Na południu jest inaczej. To powoduje, że pewna wilgoć na północ jednak czasem wpada, szczególnie, że lądy kontynentu kończą się a wody zaczynają na komórce Ferrela w ośrodkach niżowych.2. Czy ustalenia klimatyczne (z równonocą i porami roku) popsują mi ustalony i przeliczony kalendarz?
Nie wiem? Nie znam twojego kalendarza.
Mi popsuły ; )3. Czy
przypisy nie powinny być do konkretnych części tekstu?
Tak. Nie miałem siły tego posprzątać, i nie chciałem psuć sobie weny. Nie chciałem też już niczego przedłużać. Posprzątać zawsze będzie można, także głowa do góry. Chciałbym przedstawić już konkrety, towar, który każdemu obiecałem, i który był wielokrotnie opóźniany.4. Nieścisłość w
tabeliTangia: eksplozja roślinności na zachodnim wybrzeżu, pustynnienie na zachodnim
Dzięki! Już poprawione.5. Gdzie jest Wielka Pustynia Północna?
Rozległy obszar interioru kontynentu ogólnikowo od równika na północ. Nie wytyczam teraz wyraźnych granic. Nie zaliczałbym do niej gór czy wybrzeży.6. Wiem, że trochę wybiegam w przyszłość (opis Olsenii będzie zda się po Murii i Siedmiomieściu), ale co daje ten
ciepły prąd morski wychodzący z Olsenii. Czy prądy morskie na północy nie utrudnią kolonizacji jej przez Neszów? Co do
Płytkiej oceanicznej przeszkody terenowej, to może niech nowe wyspy powstają na Wszechoceanie? W przeciągu kilkuset lat kyońskich może ich przeca powstać trochę, połączyć się w większe? Teraz mi wpadł do głowy pomysł, że zabawnie by było jakby tą przeszkodę oceaniczną zrobili ludzie, którzy przybyli na Kyon ten milion lat temu

[/quote]
Wybiegasz. Prąd ma znaczenie dla klimatu, łagodząc go. Nie ma większego znaczenia dla kolonizacji na takich obszarach. Kyon obraca się wolniej, wiatry mają mniej energii, ale istnieją. Wiatry przeciwne przeszkadzają ci mniej. Wiatry wspierające pomagają ci mniej.
Co do ludzi przybywających na Kyon 1 mln lat temu i tworzących olbrzymie zapory kontynentalne, nie wiem jaką magiczną mocą musieliby dysponować. Pomysł bajerancki, ale do porozważania, nie wbudowywałbym go na poważnie.7. Uważam, że
Arktyka i Antarktyda powinny mieć swoje kyońskie nazwy.
Jakie? Arktosja i Sfeniscja?8.
Tutaj:
Pod wpływem deszczu, roślinność kyońska jest zdolna doprowadzić do gwałtownych, eksplozywnych zakwitów, które w kilka tygodni są w stanie przeobrazić kompletną pustynię w dżunglę.
Jak dla mnie, jest to zbyt fantastyczne, choć wpływa pozytywnie na istnienie drewna, a przez to olseski węgiel drzewny (jeśli to choć w jakimś stopniu klimatycznie Olsenii dotyczy). Jestem teraz raczej przeciwny Ancient Florze.
Czy jesteś za ludźmi terraformującymi Ziemię i wznoszącym podmorskie grzbiety oceaniczne, a przeciw genetycznej adaptacji roślinności do klimatu Kyonu?9.
Tutaj nie ma błędu?
Zimą (lato globalnie) nad całym Ajdynirem znajduje się silny, kontynentalny ośrodek niżowy, który wpompowuje suche powietrze w region.
bo na grafice jest duża litera H.
Zgadza się. Poprawiłem.Wracając do Ajdyniru. Wydaje się to być terytorium nie do życia (przynajmniej dla Olsów...).
Wszystkie tereny nabrzeżne są do życia. Wiatry Kyonu, szczególnie te na kontynencie, są słabsze od ziemskich (wolniejszy obrót planety), za to parowanie jest silniejsze (dłuższy czas naświetlania za dnia, wyższe temperatury). Natomiast, jak wiesz, Ajdynir ma ogromne terytoria, które rzeczywiście w 90% będą do niczego. Równie dobrze można ściąć ajdynirskie terytorium do sensownych terytoriów albo dać im całą pustynię. Albo dać całą pustynię południową np. Nuarii, na jedno wyjdzie, i jeden i drugi nic nie zrobią z tysiącami kilometrów kamieni i piachu.Canisie, a w przypadku zamarzania Jeziora Szmaragdowego dochodzi do całkowitego zamarznięcia?
Nie sądzę. Zwłaszcza, jeżeli to jezioro jest słone.
https://jezykotw.webd.pl/wiki/Wielb%C5%82%C4%85d_i_Rekin/Muria_i_Siedmiomie%C5%9BcieNastępny rozdział: Muria i Siedmiomieście.Zapraszam do czytania. Mogą być jeszcze literówki.