To akurat, jak ktoś bardzo się upiera, można nagiąć. Możesz sobie zostawić "anatolski", choć ja teraz masowo wszystko przestawiam. Ale norma będzie taka, jak w antycznych czasach, czyli "Język x". Powody są dwa, po pierwsze, wygląda to elegancko,
Za to nieelegancko się kategoryzuje, nieelegancko sortuje i nieelegancko linkuje.
a po drugie, istnieje hipotetyczny Język parambambam i państwo Parambambam. Stron ujednoznaczniających nie lubię.
Równie sensowne byłyby artykuły:
Parambambam i
Państwo Parambambam. Conlanger Wiki to wiki przede wszystkim o językach, nie państwach.
Zresztą, może zgodziłbym się co do nazw przymiotnikowych, jak np.
ęmucki, które same z siebie wymagają rzeczownika, ale robić to samo z nazwami rzeczownikowymi?
Język esperanto? Język toki pona? Język Czarna Mowa?Ponieważ przeszkadzają długie nazwy takich artykułów, wprowadzam kody skrótowe. Jeśli nadałem Językowi parambambam kod c953, to zapamiętujesz ten numerek Twojego conlangu, w szukajce wpisujesz c953, i lądujesz gdzie trzeba. Skróty niestandardowe (własne) też można sobie, rzecz jasna, na własną rękę, wprowadzać.
W tym nie widzę sensu zupełnego. Jako przeciętny użytkownik już wolałbym wpisywać długie nazwy, które coś mi mówią, niż pamiętać krocie kodów, które i tak będą mi się mylić.
Jako autystyczny użytkownik – a co, jeśli uznam, że wolałbym np. 157 zamiast 953, i
w ogóle dlaczego ja dostaję ciągle takie brzydkie liczby, a reszta takie ładne?