Witam, mam nadzieję, że już wszyscy tam pojedliście w wigilię

Pozwolę się wpierw przywitać, bo pierwszy raz będę się wypowiadał jako tako na forum, a też mam coś do powiedzenia odnośnie właśnie polskiego układu klawiatury. W zasadzie mało gdzie ludzie rozmawiają o tym, więc sądzę, że tutaj warto spróbować. Lecimy zatem!
Mój cel odnośnie układu był w miarę przejrzysty - układ ten ma być zarówno wygodny zarówno po angielsku jak i po polsku, co jak się później okazało nie lada wyzwaniem. Zapewne część z was będzie wiedziała o co chodzi, ale i tak napiszę co jest nie tak - języki te są niestety niezbyt spokrewnione, więc występuje niemała kolidacja między ich częstotliwością liter, a naszą. Pierwszym z brzegu przykładem jest literka „z” gdzie w polskim jest prawie że spółgłoską, a w angielskim najrzadszą (5.33% do 0.06%). To samo liczy się jeszcze liter „k” oraz „j”. Uznałem więc, że trzeba dojść do kompromisu jeśli chcę mieć jeden układ do tych dwóch języków.
Jeszcze z przeszłości dopowiem, że bawiłem się na Dvoraku z 3 miesiące, ale ze względu na fatalną współpracę pod j. polski zrezygnowałem z niego na rzecz bardziej przystępnych układów.
Teraz w końcu mogę przejść do właściwego tematu - głównie opierałem się na układzie BEAKL 4 (pełna nazwa „Beakl 4 mod Ian AltGr 3” link
https://www.keyboard-design.com/letterlayout.html?layout=beakl-4-mod-Ian-AltGr-3.en.ansi), ale też wziąłem zapożyczenia z BEAKL15 oraz parę pozycji z Dvoraka (3 główne litery samoisnie już w tym występowały, ale pozostawiłem „x” oraz „-” <myślnik>). Na ten moment układ ten świetnie się spisuje po angielsku, a po polsku też w miarę wyrabia. Ciężko tu o sensowny kompromis, ale sądzę, że mi się to udało na miarę moich możliwości. Też nie decydowałem się na pozycjonowanie samodzielnych polskich liter, więc wspomagam się AltGr (z ciekawostek powiem, że można pisać na nim też włoskie znaki, ale to mniejsza). A, i jeszcze na chwilę obecną układ ten nazywam BEAKL49, ze względu na przeszło 9 modyfikacji (i tak było ich znacznie, ZNACZNIE więcej, przeszło na 30 układów różnego pokroju BEAKL pisałem - czy to na 15 wersji, czy teraz na 4).
Możliwe, że jeszcze będę go modyfikował, bo dalej jest problem z kolidacją liter „a” z „k”, ale to już innym razem. Na ten moment klawiatura spisuje się całkiem dobrze.
Jeszcze można by się spytać czemu próbowałem zrobić układ pod obydwa te języki, a nie tylko pod polski? Cóż, z tego względu, że gdyby zrobić taki układ to by się absolutnie nie nadawał pod inne języki. Pewnie ktoś korzysta tylko z j. polskiego, ale ja jestem zdania, żeby mieć możliwość też swobodnego pisania po angielsku. W zasadzie też myślałem żeby stworzyć oddzielny taki układ, ale na chwilę obecną jak tylko się sam w tym obracałem to nie ma co się męczyć. Mam nadzieję, że jeszcze tutaj się ktoś odezwie co o tym sądzi, bo już tyle czasu minęło, a dalej mało co powstało projektów dot. polskiego układu, a nawet jeśli są to - przynajmniej mi - nie za bardzo odpowiadają.
Dorzucę tutaj w formie literek gdyby ktoś chciał obczaić ten układ, bo nie wiem niestety jak wysłać plik .klc choć mogę podrzucić linka na dysk google (mam nadzieję, że nie zostanę przez to zlinczowany)
https://drive.google.com/file/d/1fW-lqlFUPK66tMiQNCdPIJw_aEuM-vkn/view?usp=sharingz y o u k g c l p j
h i e a f d s t n r
/ . , ' x w m q b v
Jeszcze gdyby ktoś chciał ze mną na szybko się skontaktować to najbardziej polecam Discorda, z reguły zawsze tam przesiaduję, więc gdyby ktoś miał do mnie jakąś sprawę na priv można śmiało pisać, nie gryzę, a z miłą chęcią podyskutuję

mati2ooo#0859