Z takich ciekawszych etymologii, jeśli kogoś będzie interesować.
*pseudoetymologii
哭 kū 'płakać' - Wydaje mi się, że te dwa kwadraty u góry mają prezentować oczy. To na dole to podobno pies, ale nie wiem czy się jeszcze używa.
Wiktionary mówi, że to złożenie 吅 (“to speak loudly”) i phonetic 獄 (OC *ŋoɡ), simplified to 犬(ew. 犬 (“dog”) – a dog's bark > cry; weep.). To na dole to na pewno pies 犬

休 xiū 'odpoczywać' - To jest dosłownie osoba siedząca pod drzewem.
Zgadza się仙 xiān 'nieśmiertelny' - Po lewej człowiek, po prawej góra. Chociaż prawdziwa etymologia jest pewnie taka, że ta góra jest tam dla przybliżenia wymowy (山 shān)
Mniej więcej prawda, z tym że to jest uproszczona forma 僊. Czyli fonetyczny 山 i oryginalny 亻
家 jiā 'dom' - Dawny symbol na świnię pod dachem.
Wiktionary: Phono-semantic compound (形聲, OC *kraː): semantic 宀 (“roof”) + phonetic 豕 (“pig”). Z tym, że ten znak pierwotnie bardziej oznaczał 'rodzinę' niż 'dom, jako miejsce'.
旦 dàn 'poranek' - Widać tutaj słońce nad linią horyzontu.
Ok, tu można jeszcze dodać, że ten znak może być używany jako uproszczona forma 蛋 'jajko'
李 lǐ 'śliwka' - Na górze drzewo, a na dole nasiono/owoc/małe coś, co z niego spadło.
Oracle bone script: Phono-semantic compound (形聲, OC *rɯʔ): phonetic 來 (OC *m·rɯːɡ, “fruit”) + semantic 子. The phonetic part 來 became gradually corrupted to yield 木 (“tree”).闷 mèn 'znudzony, przygnębiony' - Tutaj widać serce zamknięte w drzwiach.
Brama 門 jest tutaj elementem fonetycznym akurat
尖 jiān 'wierzchołek, końcówka' czyli coś, co jest na górze małe, a na dole duże.
To nie jest przede wszystkim przymiotnik 'ostry, z ostrą końcówką'?
药 yào 'lekarstwo', nie wiem co to jest po lewej na dole, ale na górze to trawa (tutaj: zioła), a na dole łyżka. Dużo mówi o medycynie chińskiej.
To po lewej to 糸('lina')
Jeżeli chodzi o wymyślanie takich 'etymologii', żeby znaki lepiej zapamiętać, to spoko, jednak propagowanie znaków jakimiś zmyślonymi etymologiami już na propsie nie jest 
Dlatego polecam (czego sam niestety na początku nie zrobiłem) przy nauce chińskiego każdy symbol brać i w słowniku internetowym rysować jego najmniejsze elementy by dowiedzieć się czym one są same w sobie i jak je wymawiać.
Lepiej chyba po prostu wrzucić znak do Wiktionary, tam prawie wszystkie są rozbite nie tylko na radykały, ale również na znaki w złożeniu, niż się tak kopać ze (słabymi) algorytmami rozpoznającymi pismo odręczne.
[...] Do dzisiaj nie rozumiem czemu 朋友 to péngyou, ale to równie dobrze może być jakaś przestawka, niekonsekwencja lub po prostu ten ich nieszczęsny, niestabilny fonem "e").
A co tam twoim zdaniem powinno być? Chyba, że to literówka.