Witam wszystkich,
pierwszy raz mam okazję na tym forum pisać, więc przede wszystkim powiem, że cześć Wam i miło mi tu przebywać. Dodam, że polski to nie mój ojczysty język, więc od razu przepraszam za błędy czy niezbyt prawidłowe użycie języka, które pewnie mi się będą zdarzać nieraz tutaj.
Kwestia, którą chcę poruszać wygląda następująco:
Ostatnio się umiarkowanie i całkiem hobbystycznie (jako, że nie mam ani wykształcenia, ani interesów w dziedzinie językoznawstwa) zacząłem interesować się językiem staro-cerkiewno-słowiańskim i rekonstruowanym prasłowiańskim. Coś tam czytam, coś tu sprawdzam z gramatyki itp itd. Między innymi, zaciekawiła mnie kwestia tego, jak "wygląda" ten teoretyczny język prasłowiański, jak by się czytało teksty tym językiem napisane, albo jak by się go słuchało w jakiejś piosence. Również mnie to ciekawi, na ile ten język odbiega od tego, co, o ile się zdążyłem zorientować, można uznać za dialektalną jego odmianę: staro-cerkiewno-słowiański.
Głównie korzystam z Internetu w tych moich hobbystycznych, niepoważnych i trochę ślepich zabawach i poszukiwaniach, no i nie zajęło mi długo zauważyć, że brak tekstów jakichkolwiek napisanych w prasłowiańskim języku, tworzonych na przykład przez internetowych miłośników slawistyki tak dla zabawy, brak. A przynajmniej ja nie potrafiłem ich znaleźć.
Więc przechodzę wreszcie do sędna: pomyślałem, że skoro umiem pisać programy komputerowe, to może dałoby się napisać taki mały programik, który by działał w następujący sposób:
1) Podałoby się temu programikowi tekst napisany w staro-cerkiewno-słowiańskim
2) Program by "odkręcił" na tym tekście zmiany, które nastąpiły we wczesnym średniowieczu i które, o ile rozumiem, różnią staro-cerkiewno-słowiańskim od prasłowiańskiego
3) Wynikiem tego programu byłby tekst napisany w czymś, co by mogło mniej więcej przypominać pierwotny tekst "przełożony" na prasłowiański.
Pytania do Was: czy ten pomysł ma w ogóle jakiś sens? Czy takie przełożenie jest możliwe w teorii, to znaczy, byłoby na tyle proste bo te języki są tak do siebie podobne, że odkręcanie tych zmian sprowadziłoby się do tego, żeby zastąpić pewne grupy liter innymi?
Przepraszam z góry, jeśli ten pomysł jest wielkim nonsensem; nikogo tutaj nie chcę obrazać plecząc bzdury na tematy, na których się znacie

Pozdrawiam