Co do kolonializmu, raz jeszcze wracając, musimy mieć na uwadze, że u nas nie ma Ameryk - dużych obszarów, gdzie połowa ludności zemrze, kiedy się kichnie. Mamy niby Dewię - ale ArturJD stworzył państwo Thewów, które, choć się rozpada, nie da się tak łatwo zanihilować.
Ach, i jeszcze jedna rzecz - rozmawiałem telefonicznie z Arturem, i przekazał mi kierowanie państwa Thewów i języka thewańskiego - i mam niedługo zamiar uporządkować to co napisał na ten temat (czyli słownie jeden, ale dość długi post) i opiszę historię tego obszaru chyba do końca.
Następna sprawa - Canis, co z tymi obszarami, które ostatnio pozaznaczałem jako puste, czy przynależą do Ciebie? Czy masz zamiar je jakoś wykorzystać? Są osoby, które nie mają dużo obszarów, albo mają dużo pomysłów (np. ja

), i chciałbym wiedzieć.
Jeszcze jedna rzecz:
Todsmer, jak się nazywa te morze na południe od Białego Półksiężyca? I czy mogą tam żyć pewne
delfiny karłowate? Są tak fajne, że chciałbym je dodać, a u mnie chyba trochę za zimno.
I jeszcze jedno: co Wy na to, by stworzyć taki brudnopis Kyoński na wiki? Wrzucamy tutaj dużo, a na wikię rzadziej. Chciałbym to mieć wszystko na wiki, a nie chciałbym wam edytować artykułów, ani tworzyć - przez co ab und zu będę wrzucał bardziej poukładany tekst tego coście napisali do tego brudnopisu, a każdy z Was to sobie już jakoś rozłoży, gdzie trzeba

Następna rzecz - opisujcie te swoje kraje w liście państw - nie tylko w głównym artykule o Kyonie, ale też tym piętrowcu! Nieraz trudno się połapać, co jest gdzie.
No i też minął tydzień na opisanie swoich ziem - i nieużytki można będzie sobie podkraść, przy czym, pierwszeństwo mają osoby, które mają ziemi najmniej, lub nowi (jeżeli ktoś się jeszcze zgłasza!)

Trzeba to wszystko zrobić, by wraz z momentem zapełnienia białych plam, móc otworzyć trzeci epizod, gdzie zajmiemy się historią - niech Kyon pod koniec IX tysiąclecia będzie do końca opisan!