Tak, już pisałem o początkujących, ale teraz udało mi się to jakoś ogarnąć.
Trudno nie zauważyć takich Larsów, czy schinkielów. Oczywiście spora część do randomowe dzieci neo, ale myślę, że większość to normalni ludzie, którzy po prostu nie wiedzą jak się zachować bo
a) Nie byli wcześniej na żadnych forach.
b) Nie znają kultury conlangerskiej.
Dlatego proponuję omówienie sprawy. Uznałem jednak, że ani zamknięta komisja, ani ogół nie będą dobrym rozwiązaniem. Myślę, by po głosowaniu stworzyć komisję, która jednak brałaby głównie pod uwagę głos ogółu, lecz ostateczną decyzje podjęłaby samodzielnie.
Sam zgłaszam się do rady, choć wątpię bym został wybrany, z powodu (niedawnego) mojego gimbusowatego zachowania, za które szczerze przepraszam wszystkich użytkowników, których mim zirytowałem lub wkurzyłem.
Oto kilka moich propozycji:
-Pisz zwięźle i na temat.
-Nie nadużywaj emotikon.
-Nie trolluj.
-Nie pisz jednolinijkowców, które nic nie wnoszą do tematu.
-Pisz zgodnie z zasadami języka polskeigo.
-Nie próbuj udowadniać swojej racji, jeśli została ona obalona i wiesz, że słusznie.
-Nie obrażaj innych użytkowników.
-Jeśli czegoś nie rozumiesz, pytaj (A starsi niech nie trollują!).
-Nie pisz gimbusowatych, suchych postów.
-Post nie powinien się składać tylko z żartów.
Oczywiście wiele jest do doprecyzowania
Przydałoby się jeszcze wytłumaczenie kultury: coś o zwyczajach i terminach związanych z forum. I coś o samym językotwórstwie - Nie oszukujmy się - kto zagląda w przydatne odnośniki?
A, Kotałke - wiem, że ostatnio trochę już popracowałeś w działaniu forum, ale jak już w końcu ustalimy (jeśli w ogóle) porady dla początkujących to niech osobie, która ma powiedzmy poniżej 30-40 postów się wyświetla wiadomość z tymi poradami czy coś w ten deseń.
Proszę, nie zwalcie tego panowie.
Lista chętnych do komisji (można się nadal zgłaszać):
-Spiritus