No przez to jest to jeszcze bardziej debilne, bo pokazuje (o ile ktoś zauważy podobieństwo tych nazw, ale to chyba nawet normiki widzą), że to jedno i to samo.
Nie mogę się niestety zgodzić. Przede wszystkim 漢字 to nie jest poprostu hanzi. To znaki hanów. System znaków chińskich niesie ze sobą przede wszystkim znaczenie dopiero w drugiej kolejności konkretną "wartość fonetyczną" czyli odczyt. Pomijamy tu japońską man'yoganę czy ateji, czy chiński zapis fonetyczny zapożyczeń, choć to kwestia chyba bardziej złożona i nie chcę tu drążyć (ghoster! przydałbyś się tu by skorygować. Ja nie znam chińskiego

). To że kantończyk przeczyta 香港 jako hoeng gong bo taki jest odczyt kantoński kolejno tych 2 znaków tak dla mandaryńczyka (xDDD) normalnym odczytem będzie Xiānggǎng bo tak te znaki czyta się po mandaryńsku. A oba znaczą dokładnie to samo- pachnący port. Analogicznie 漢字 w każdym języku w jakim stosuje się chiński zapis będzie przyjmowało różne wymowy, nawet w hipotetycznym polskim zapisywanym znakami chińskimi. Moim zdaniem wymaganie by kantończyk albo japończyk czytał hanzi to tak trochę jakbyś wymagał od polaka by nie mówił "alfabet łaciński" tylko użył oryginalnej łacińskiej nazwy. Do dupy to porównanie ale nie wpadłem na nic lepszego, wybacz. Zresztą dlaczegóż mandaryński odczyt miałby być tym właściwym

Takie jest tutaj moje wrażenie i zdanie.
Problem jest tu jeszcze większy bo do kanji zaliczają się znaki stworzone w Japonii, zatem nie należące do chińskiego systemu i prawdopodobnie dla chińczyka niezrozumiałe. Co więcej w japońskim funkcjonuje wasei-kango czyli słowa złożone z chińskich zapożyczeń których jednak nie ma w chińskim. Do tego dochodzi kwestia różnic w gramatyce i tego że często dane słowo zapisywane jest w japońskim nie tylko kanji ale i hiraganą (美しい - utsuku-shi-i - być pięknym). Na temat tego co jest odrębne w hanzi od kanji i reszty niestety ci nie powiem bo nie chcę walnąć jakiejś głupoty. O koreańskiej hanja (jak to odmienić? hanjy?) albo wietnamskim hán tự ci za wiele nie powiem bo to margines.
Mogę tylko jeszcze dodać że wietnamski system zbudowany na podstawie znaków chińskich (chữ nôm) akurat ma już inną nazwę- 𡦂喃