Nie odpowiedziałeś na nic co pisałem, ergo po prostu zostałeś przeze mnie urażony stwierdzeniem zwykłego faktu, że zamiast powiedzieć coś konstruktywnego w konwersacji, to wolisz jebnąć sceptycznym, pozbawionym jakiejkolwiek wartości merytorycznej komentarzem, ewentualnie banem.
Jeśli przyjąć, że jedna hipoteza niepodparta niczym poza subiektywną opinią i ignorująca cały dorobek badań prowadzonych przez profesjonalnych lingwistów jest
konstruktywna, natomiast cokolwiek powołującego się na konsensus naukowy i opracowania akademickie oraz uznającego słuszność badaczy z odpowiednim wykształceniem oraz doświadczeniem jest
sceptyczne i pozbawione wartości, to masz rację.
Cholera, nie wiem, może mnie po prostu nie lubisz, może nie masz się gdzie wyżyć w realnym świecie bądź też tak bardzo mierzi cię dopuszczenie do siebie możliwości tego, iż klimat może wpłynąć na fonetykę języków (chyba że, nie wiem, murzyni wcale nie mają większych warg, bo takie stwierdzenie jest przecież rasistowskie, zatem niepoprawne), ale naprawdę mógłbyś się czasem zastanowić jaka jest twoja rola na forum.
Powiem tak: ostatnimi czasy na forum zaglądałem tylko, gdy działo się tu coś istotnego — czy to z braku czasu (tak, Feszel *ma* życie), czy to z powodu małej ilości wartego uwagi językowego kontentu, który się tu pojawia (przynajmniej w porównaniu do forów zagranicznych).
Skoro więc to forum ma zostać opanowane przez
aspulizm i krakpotyzm wielce odważne, nowatorskie i konstruktywne teorie, to może faktycznie lepiej sobie odpuścić.
Obowiązki administratora na forum i wiki oddaję Widsiðowi, niech on postanowi, co dalej.