Przemyślałem sobie przedmioty szkolne (lub też
uczyliskowe):
Tutaj zapropowano
liczenie dla matematyki, odrzuciłem tą propozycję bo myślałem że będzie się za bardzo kojarzyć z prostym liczeniem na palcach czy coś takim. Jednak spytałem się innych Polaków, co oni myślą o to słowo, każdy kojarzył z nim między innymi rachowanie. Więc zamiast jakiegoś iloznawstwa myślę, że proste
liczenie byłoby najlepszym wysokopolskim słowem dla matematyki.
Podobnie bym stworzył dla chemii słowo
(z)wiązanie lub
łączenie, nie wiem ale jakie preferować.
EDIT: Przemyślałem obie słowa, jednak ale
wiązania by stanowili lepszejszym słowem dla chemii,
wiązanie i
łączenie się kojarzy nie tylko z wiązaniami lub łączeniami chemicznymi, jednak
wiązania się już tylko i wyłącznie się kojarzy z wiązaniach chemicznych (trzeba tylko wpisać to w Google i zobaczyć co wyjdzie)
Fizyka jest trudnym słowem do wysokopolszczenia, siłowstwo, siłoznawstwo, mieliśmy wiele propozycji. Jednak sam nie wiem, co wybrać. Jeżeli ktoś usłyszy
siłoznawstwo, to każdy może coś z tym zacznąć, nie jest jakiś absurd jak siłowstwo czy siłospytki, gdzie nikt o niczym nie wie. Nie wiem czy egzystuje jakaś archaiczna alternatywa, już raczej archaiczne (?) słowo
mocarność kojarzy się chyba raczej z mocarstwem i królem
EDIT:
Oddziaływania jako wysokopolskie słowo dla fizyki, pod definicją wikislownika definiuje się tu między innymi jako "zjawisko przyciągania lub odpychania obiektów", praktycznie to, co fizyka bada i
siłoznawstwo by określało
Już mówiąc o archaizmów, jest archaiczne słowo
żywieństwo, jednak ale nie ma zaznaczone znaczenie w słowniku staropolskim, to nie wiem czy dałoby się je zużyć dalej dla biologii...
EDIT: Nie wiadomo czy
żywieństwo określało coś z odżywianiem czy coś z życiem (wcześniej się mówiło "ja żywię" zamiast "ja żyję", jednak możliwe...). Słowo
ustrój określa między innymi organizm, a dokładnie
żywoustrój, co można się doczytać w dokumentach z 1928 roku (
http://www.przegladpowszechny.pl/archiwum_content/pdfs/1928/178.pdf). A więc "ustrojstwo" oznacza jakiś nieznanne urządzenie, nie pasuje tutaj używać końcówkę "-stwo". Więc możemy używać na biologię po prostu liczbę mnogą,
żywoustrojeArchaizmy byłyby
gędźba dla muzyki i
ziemiopis dla geografii.
Aktualnym synonimem dla historii byłyby
dzieje,
dziejopis jest archaicznie dla "kronika"! Tak samo możemy używać
ruch dla WF-u.
Jeszcze potrzebuję słowo dla plastyki, było tu propozycja
skustwo (?), ale też tak do końca nie wiem...
EDIT:
Koronkowość jako wysokopolskie słowo dla plastyki, według słownika języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego zdefiniowano to słowo między innymi jako "misterność (= synonim do artyzm - https://www.synonimy.pl/synonim/artyzm/) wykonania, dbałość o najdrobniejsze szczegóły", w sumie to, co nie więcej sztuka plastyczna definuje (ogólna
sztuka, znaczy koło plastycznej też muzyczna i literacka, byłoby
twórczość)
EDIT2: Koronkowość niestety nie określa za dobrze plastykę, bo koronkowo też chirurg np. mógłby robić jedną operację. Dlatego, bo twórczość jest świetnym wysokopolskim odpowiednikem dla sztuki, muszę niestety stworzyć słowo
rękotwórczość, co znaczyło by wszystkie sztuki stworzone przez ludzką rękę, a więc sztuki plastyczne. Słowo
rękodzielnictwo niestety już jest używane tylko i wyłącznie dla np. robienia garnek z gliny lub innych rzecz.
Komputer nie jak dużo mówią poczetnik (a jak niby rachmistrza nazwać?!), a jednak pocztacz. Według tego też nazwa na informatyki byłaby
pocztacznictwoSuma Summarum mamy takie przedmioty:
liczenie - matematyka
pocztacznictwo - informatyka
oddziaływania - fizyka
wiązania - chemia
żywoustroje - biologia
ziemiopis - geografia
dzieje - historia
gędźba - muzyka
rękotwórczość - plastyka
ruch - WF