Dobra, ten epizod się kończy zdecydowanie za długo. Więc w ramach przyspieszenia prac, chciałbym zrobić mały audyt tego, co mamy na wiki:
HISTORIA KYONULinkZ tego co wiem, to istnieją już opisane historie poszczególnych obszarów i państw, tylko są poupychane w artykułach o samych krajach. Nie ma w tym niczego złego, ale proszę osoby, które mają coś takiego zrobione, albo o poprawienie linków (np. do podrozdziału artykułu), albo o przerzucenie tekstu do oddzielnego artykułu. Sądzę, że to drugie rozwiązanie jest lepsze - wszystko jest bardziej przejrzyste, a widsidowe kategorie mają co zbierać. No i dodatkowo będzie można zrobić jakąś nawigację po historii - to może być bardzo ciekawy pomysł!
LISTA PAŃSTW KYONULinkNie wszystkie państwa zaznaczone na mapie są wrzucone do artykułu. Mam więc gorącą prośbę do wszystkich, to jest do siebie,
Kazimierza i
Todsmera, by to wszystko w najbliższym czasie uzupełnić. To jest rzecz priorytetowa - epizod ne pewno nie będzie zamknięty, jeżeli to, jak Kyon wygląda w roku
8973 nie zostanie dokończone. Musimy to zrobić.
JĘZYKI I LUDY KYONULinkCo do tego artykułu, to trzeba przyznać jedno - dotychczasowa forma nie działa. Tak naprawdę, ten artykuł powinien nazywać się "Języki Kyonu" i ta formuła by całkowicie wystarczała. A ludy też trzeba opisać. Zastanawiam się nad formułą - podobnie jak to jest w przypadku języków, czy może bardziej Podrozdziały dla poszczególnych krain geograficznych? Ew. cywilizacji? To trzeba zrobić dziś!
MAPA JĘZYKOWALink
Na mapie widać dużo białych plam. Wiem, że niektóre obszary są dość zróżnicowane, etnicznie, ale trzeba zrobić tak:
Widsid - zaznacz te tereny do końca, i ustal granice pomiędzy moimi ludami Północy, a tym słabiej zaludnionym obszarem przynależącym do Ciebie. Przy okazji, musimy pomyśleć nad jakimiś kontaktami między naszymi ludami
Todsmer - te dzikie ludy na zachodzie mają mówić językami z wielu grup, czy jednym? Nawet jeśli wieloma, to bym zaznaczył jakąś granicę czy coś, dokąd sięgają na południe. Co z obszarem obok Esmów?
I dalej Trzeba też zaznaczyć Erutrię, obszary na północ od Dachu Świata (kto tam jest?), oraz resztę Dewii - Spiritus, ktoś tam ma mieszkać?
Co do reszty niezagospodarowanych obszarów, należy ustalić odgórnie, jaki poziom rozwoju cywilizacyjnego zajmują, i pozostawić je wolne - rozumiem brak weny, ale musimy być pewni coniektórych rzeczy.
I jeszcze jedno: musimy zacząć przenosić zawartość postów na WIKI. Wiem, że tu jest dużo łatwiej pisać, i zdecydowanie luźniej, i np. nie wiadomo, gdzie wrzucić taką rzecz jak ostatnia Todsemrowa mapa (która jest aryciekawa i dodaje smaczku naszemu Światu!), ale musimy to wszystko włożyć na WIKI.
Boję się, że możemy niedługo z Kyonem utknąć - ileż można stać w miejscu opisując przeszłość?