Epizod II (i Pół): Krok w Przyszłość!
Minęło już trochę czasu od kiedy zaczął się Epizod II, i wypada podsumować to co zrobiliśmy do tej pory. Jest zdecydowanie za wcześnie, by zaczynać Epizod III, choć chwila ta zbliża się wielkimi krokami, ale też za późno, by zostawić Epizod II w takim stanie, jakim jest. Więc niech te podsumowanie wskaże Nam drogę ku Przyszłości!
Prehistoria
Musimy zająć się prehistorią Kyonu, ustaleniu ram czasowych ery przedpiśmiennej, dla większości obszarów; w szczególności odpowiedzieć na pytanie - gdzie były pierwsze cywilizacje? Qin? A jakiś odpowiednik Egiptu? Mezopotamii? Indii? To wszystko jest potrzebne, aby móc zacząć spisywać historię na wiki. Moja propozycja jest taka: Niech praprzodkiem wszystkich cywilizacji jest obszar Qinu (ale nie sam Qin, coś jak Sumer i Akkad). Zastanawiałem się też nad jakimiś suchymi obszarami z rzeką podobną do Nilu, ale nie wiem gdzie takie coś znaleźć (Tqr?). Następna rzecz - kiedy były wszystkie epki kamienia i poszczególnych metali? Gdzie zaczęło się rolnictwo? Jakimi drogami wędrowało? Jakie były początki pisma? Tu zgaduję, że sama idea pisma rozwinęła się oddzielnie w paru miejscach, co zdarzyło się też na Ziemi, a na Pangei mogą być jakieś praźródła, albo nawet zwyczajna dyfuzja samej idei pisma. To wszystko jest potrzebne, by móc mieć korzenie dla dalszego opisania historii Kyonu. Ale musimy też się dowiedzieć...
...Skąd jesteśmy?
Trzeba wreszcie odpowiedzieć sobie na pytanie, skąd się wzięliśmy na Kyonie? Skąd są tu ludzie, rośliny, zwierzęta? Mamy dwie możliwości - albo zakładamy, że ludzie i wszystko powstało tu całkowicie niezależnie (endogenezę uważam za bardzo, bardzo, bardzo niepoważną, i nie pasującą do Kyonu), albo jesteśmy za egzogenezą - czyli przybyliśmy skąd-niekądś. Nie jest ważne to zbyt nawet dlaczego i jak, ale ważniejsze jest - kiedy? 100 tys lat temu? Więcej?
Strony Świata
Pozwoliłem sobie całkowicie przebudować artykuł
o regionach Kyonu. Jest teraz dużo bardziej przejrzysty, mniejszy, i zawiera podstawowe informacje. I powinno tak zostać - nie trzeba tu nic więcej pisać, tylko trzeba opisać co gdzie jest, by móc zająć się następnym ważnym elementem Kyonu - historią. Jestem też za scaleniem Enenkii z Kanisją - obecny podział jest dziwny, tworzy niepotrzebną mozaikę. Kanisja samo w sobie jest najmniej zintegrowanym obszarem, więc włączenie tego obszaru nie powinno źle wpłynąć ani na Enenkię ani na Kanisję.
Historia
Historia jest chyba najbardziej rozwijającym się elementem tego wątku - co jest wielkim, wielkim plusem, ale też olbrzymim minusem - jest ona porozrzucana wszędzie, i trudno się już w tym połapać. Dlatego
założyłem artykuł o historii Kyonu, gdzie powinniśmy przerzucać wszystko co mamy na temat historii naszych ziem, aby wszystko było w jednym miejscu.
Kalendarz i Kalendarium
Postarałem się przenieść Todsmerowe informacje na temat kalendarza na wiki.
Powinno to być pomocne. Należy się teraz zastanowić, który mamy rok? Lata na Kyonie to co innego niż lata na Ziemi, dlatego proponuję rok 3000 (odpowiednik naszego 1132), 6000 (2264), lub może 4500 (odpowiednik naszego 1700 jakoś). A może jeszcze lepiej - i liczymy czas od najstarszej ustalalnej daty? Powinno to nam pomóc przy ustalaniu wspólnego kalendarium. I proszę wszystkich, by używać Kyońskich lat - a w głównym kalendarium używać dat opartych o wspólny kalendarz. Jestem też za tym, by lata liczyć od przesilenia zimowego (aby uprościć i tak dość trudne różnice w kalendarzu).
Kalendarium jest miejscem, gdzie powinniśmy wpisywać najważniejsze daty z historii naszych Cywilizacji. Nie powinno być zbiorem wszystkich istniejących dat, tylko tych głównych, pomagających się orientować w historii.
Zwierzęta i Rośliny
Prosiłbym wszystkie osoby, u których występują odstępstwa przyrodnicze, o opisanie ich
na WikiKyonie. Borlacha prosiłbym o szczegółowy opis jego gada i pozycję filogenetyczną, a Tqr coś więcej na temat małpy widmo.
Realizm i jeszcze raz Realizm!!!
Przypominam o tym, że nasz świat nie jest światem fantazy, a (pseudo bo pseudo) realistycznym. I dlatego przypominam, żeby tworząc zastanowić się pięć razy, czy coś jest możliwe, czy nie.
Kończąc...
Piszę o tym wszystkim ze względu na to, że powinniśmy wreszcie ruszyć z opisaniem historii i interakcji między nami. Musimy jednak mieć jakieś wspólne ramy, o które możemy się oprzeć.
I mam też do Was prośbę: jeżeli macie pytania, to pytajcie, trzeba zrobić jak najwięcej teraz, by potem każdy mógł już na spokojnie rozwijać swoją cywilizację. Bo przed nami stoi wiele wyzwań: religie, odkrycia geograficzne, opis prehistorii, opis rozwoju rolnictwa, rozwój technologiczny, wpływy kulturowe, wojny...