Właśnie wspomniałeś o polisyntezie. Z jakim konkretnym jej rodzajem będziemy mieli do czynienia? Zwykła mocna syntetyczność (abchaski), chora leksykalna afiksacja (eskimoskie), może silna morfologia czasownika z inkorporacją (irokeskie np)?
I jaki mamy szyk zdania
?
Chora leksykalna afiskacja

. Ogólnie ten język dużo bierze z eskimoskich. Szyk zdania to zazwyczaj VSO, ale tak naprawdę chodzi tutaj o temat i remat, więc raczej: VTopicFocus.
A teraz czas na dalszą część prezentacji języka
Poniżej zapisuję „ʀ” jako „r” i „ä” jako „a”, bo tak mi jest łatwiej.
MorfofonologiaJak w większości polisyntetycznych na granicy morfemów zachodzą zmiany fonetyczne
Jedyne dozwolone zbitki spółgłosek to sC, rC, C:, nC*. Jeśli zbitka nie spełnia warunków to druga głoska jest upodabniana do pierwszej tworząc geminatę lub:
qC —>rC
tC —>sC — tylko, gdy druga spółgłoska nie jest zwarta
nC —>C: — też tylko, gdy druga spółgłoska nie jest zwarta
Iaqarqi unika rozziewu. Jeśli dwie samogłoski stoją obok siebie usuwana jest druga, a pierwsza się wydłuża (nie licząc sytuacji gdy już była długa)./a/ i /i/ obok siebie tworzą dyftong.
* tylko ze zwartymi. BTW zapomniałem dodać że /n/ asymiluje się co do miejsca artykulacji z następującą spółgłoską.
DeklinacjaRzeczownik odmienia się przez 9 przypadków. Wszystkie formy deklinacyjne lub słowotwórcze są tworzone na podstawie formy absolutywa lub ergatywa (poniżej podstwę ergatywną zaznaczam jako „E”):
Absolutyw -∅
Ergatyw -E
Adessyw -su
Ablatyw -punu
Allatyw -qiq
Prolatyw -turki
Ekwatyw -E+á
Essyw -E+uq
Translatyw -vína
Podstwa absolutywna jest tworzona przez usunięcie ostatniej spółgłoski ergatywu. Jeśli ten nie jest zakończony na spółgłoskę wtedy do rdzenia dodawana jest końcówka „-l”. Tutaj często pojawia się nieregularność.
Liczba mnoga jest tworzona przez okołorostek „ti-X-in/-inil” dodawanej do ergatywu, a podwójna przez dodanie -ná/-naq do absolutywu. Niespecyficzność jest tworzona przez dodanie „ap” do ergatywu. Niespecyficzność jest domyślna, gdy czasownik jest w trybie woluntalnym.
KoniugacjaCzasownik przechodni odmienia się bipersonalnie:
pacjens\agens | ja | ty | on | my in. |
ja | -sú | -li | -nís | -vánir |
ty | -rús | -kikká | -nun | -mán |
on | -sali | -ká | -s/-ti* | -túran |
my in. | -putik | -núv | -hin | -liti |
*Końcówka -ti jest używana, gdy rdzeń kończy się na spółgłoskę.
Liczba podwójna pacjensa jest zaznaczana przez okołorostek ti-X-ki
Liczba podwójna agensa przez -uku
Lm pacj. przez nis-
Lm agen. przez in- -ni
Odmiana czasowników przechodnich
Lp
1. -tí
2. -sá
3. -si
Lpod
1. in. -nuq
1. ek. -naki
2. -ru
3. -sutu
Lm
1. -piqi
1. -tin
2. -ris
3. -tunti
Wyrażanie miejscaMiejsce można wyrazić po prostu adessywem wtedy ta konstrukcja oznacza „przy”, „u”, „na”.
W pozostałych przypadkach należy dodać do rzeczownika afiks i użyć adessywu.
Puq, purti — owca
Pursu — przy owcy
Tala, talan — drzewo
-li/-lin — wnętrze
talali — wnętrze drzewa
talalisu — w drzewie
A skoro już mowa o afiksach to oto kilka innych afiksów rzeczownikowych.
A-kili/-kil — dobry
A-ma/-mit — zły
Ti-E-niq/-niq — duży
Sá-A — mały
A — rdzeń ergatywny
E — rdzeń absolutywny
Każdy rzeczownik z afiksem to również nowy rzeczownik z dwoma nowymi formami rdzenia, dlatego afiksy, które podałem mają dwie formy.
Będzie Owcokoń?
Najpewniej jutro przetłumaczę

.
Tryby i aspekty czasownika też jutro.