I. To jest rodzina. Rodzina to mężczyzna, kobieta i jedno dziecko. Co robi rodzina? Mężczyzna czyta gazetę, żona sprząta i dziecko bawi się. To jest szczęśliwa rodzina.
II. Ta piękna dziewczyna nazywa się Judyta. Jej piękne, błękitne oczy skrywają wielką tajemnicę, tajemnicę tak straszną, że zagraża ona porządkowi świata. Serce Judyty jest złe: ona nie wierzy w Boga.
III. Polska jest moim krajem, którego bardzo kocham. Polacy żyją po katolicku. Ja i moja rodzina, chodzimy w każdą niedzielę do kościoła. Co wieczór, tata siada z nami i czyta piękne przypowieści o Jezusie Chrystusie i Bogu Ojcu. My modlimy się i idziemy spać, czekając na nowy dzień pełen wiary w miłosierdzie Boże.
Rodzki:
1. Tuto simestvo. Simestvoto jest möškina, šenskina i jödinu ditenek. Co diläjet simestvoto? Möškinat citäjet növinik, šenata pocistit, i diteneket jegräjet. Tuto škestene simestvoto.
2. Tuta kräsena diva zevet se Judita. Onöji kräseni, blari oga sekruvajåt velke täjenestvo, täjenestvo tak sträšene, co ono grözit pöredeku svitetåg. Serdece Juditi – zele: ona ne virit ve Bog.
3. Polska jest möj kräj, kotru menåg lybo. Polaki šivåt katoliske. Jas i möje simestvo, jedem ve veche nedilam ve kirko. Kešgu vecer, jater sidäjet se nam i citäjet kräseni podöbenestva be Jesus Kristus i Bog Jater. Mi möglim se i jedem sepat, kegda cikäjem za novu den pelenu viri ve böšeske miloserde.
Lędzki:
I. To je rodzina. Rodzina to moż, żena i jedno dziécie. Co robí rodzina? Moż czýtá nowiny, małżenka spretá, a dziécie grá. To je szczestná rodzina.
II. To piekné dziéwcze nazýwá sie Judyta. Jej piekné, modré oczy skrýwajó wielké tajemstwo, tajemstwo tak straszné, że zagráżá porédku swieta. Sierce Judyty je złé: ona niewierzý w Boga.
III. Polska je mój kraj, ktorý wiele lúbím. Polácy żyjó katolícko. Ja i moja rodzina chodzímy każdodziennie do koscieła. Każdý wieczer, táta siedá z nami i czýtá piekné podobieństwa o Jeżysze Kryscie i Boże Otcze. My modlímy sie i idziemy spac, połní wiéry w Bożé miłosierdzié.