Dziś dodałem
czasowniki modalne. Inaczej niż w języku polskim, istnieje możliwość po nich użycia miast bezokolicznika odpowiednio odmienionego l-imiesłowu.
A tak, to lekkie podsumowanie języka, bo jestem już na finiszu:
- posiada 8 przypadków głównych, ale przypadkokształntych form rzeczownika może być razem 16
- posiada 3 różne formy przymiotników, dwie nawzajem wymienne, i jedną nieodmienną, produktywną w zapożyczeniach
- język masakruje zapożyczenia, i nie, nie przyjmowaniem do systemu dźwiękowego, a poprzez podporządkowywanie fleksyjne
- zachowana liczba podwójna
- 9 czasów, każdy posiada swoją formę w stronie biernej
- istnieją przedimki
- iloczas obejmuje także l i r
- osiem par samogłoskowych długa:krótka
Do skończenia pozostało mi utworzyć przysłówki (będzie parę form, od martwej formy przymiotnika, normalne, dawne formy, oraz dwa odrzeczownikowe: -ski oraz na...-ě), oraz ich stopniowanie. Tak, to jakieś podrobniejsze zaimki, liczebniki, i co tam kiedyś się uwidzi. Oczywista, jeszcze trzeba zrobić dość dobry słownik, no i marzeniem byłoby napisać w tym języku jakiś dłuższy tekst... Tak z 10 stron, ja wiem, ile to będzie roboty, i jak to bardzo trudne jest, w szczególności, że chciałbym, by to posiadało walory artystyczne, i posiadało tak około stronę wierszowaną (szczerze mówiąc będzie to najprostsza rzecz).
Czy ktoś ma jeszcze jakieś sugestie, coby to dokończyć? Naprawdę, chciałbym mieć gramatykę jak najbardziej skończoną, jak tylko się da.