Byłem kiedyś na innym forum, które też przenosiło się z fora na inną domenę. Nigdy nie odzyskało dawnej świetności. Przenosiny na nowy serwer są ok, ale czasami przyczyniają się do upadku aktywności. Ale to forum w porównaniu z tamtym trzyma się i tak bardzo dobrze.
To. Na innym forum po uniezależnieniu od serwerów Phoenixa zostali praktycznie sami ci, którzy i tak regularnie od lat wchodzili na to forum. Chociaż fakt faktem teraz się trochę rozwija i linkują do niego nawet zagraniczne strony.
Na którymś z moich fór doświadczyłem tego samego, choć nigdy nie myślałem o tym w kontekście forum językotwórców. Forum u szczytu sławy zapchało postami darmowy serwer, całą bazę danych, ale po przenosinach na nowy serwer forum nigdy się nie podniosło.
Ale nie jestem wcale przekonany, czy w ogóle możemy mówić o tym zjawisku u nas. Prawda jest taka, że przed przenosinami stare forum na fora.pl było równie aktywne co tu nasze, jak nie gorzej. Na początku też tam szału nie było - różnica była taka, że *na pewno* więcej tworzono języków, i *chyba* była większa aktywność na wiki.