O, cichutko chłopcy :*
w [ʔ]
(...)
ww [j]
To jest zdecydowanie dziwne
. Skąd taki zapis?
Łacinka jest oczywiście pomocnicza, nie oficjalna.
;
Po prostu nie chciałem użyć "y", a jak będę tworzył pismo, przynajmniej odwołam się do takiej litery, a nie indoeuropejskie "y", ble.
O historii języka mogę powiedzieć niewiele, bo, jak wcześniej wspomniałem, język jest tajemniczy jak razruhski.

No, ale, myślę, że większość etymologii mogę powiedzieć.
Ortografia rzeczywiście szalona
Ja też chętnie bym zobaczył historię języka. Skąd /ɦ/ przy braku /h/?
Tak na serio, miałem napisać "h~ɦ", czyli, że to zależy od dialektu, osoby itt.
Na początku nie było w ogóle tych spółgłosek, a ich odpowiednikiem były
- oraz dźwięczna tego wersja. Potem pojawiło się zwarcie krtaniowe w miejscach, gdzie jawił się dłuższy iloczas. A ze zwarciem krtaniowym dźwięczna szczelinówka krtaniówka. Ta spółgłoska odepchnęła dźwięczną wersję
- i bezdźwięczne
- zostało samo. :<
Wooh, bogactwo fonetyczne :D
Tylko c - [/b] i č
- [/b]. Czemu tak? Napisz coś o tym więcej, bo milion dźwięków, na dwa miliony liter.
Dokładnie tak, jak tobristob powiedział. xd
"c" z haczykiem jest głównie na końcach wyrazów lub tam, gdzie
- musi być zaznaczone, bo pojawił się dwuznak z "c".
Póki co, w systemie fonetycznym średnio podoba mi się współistnienie [y], [ʏ] i [ʉ] jako fonemów.
Mi, szczerze mówiąc, też coś nie pasowało... Możliwe jest, że te samogłoski:
a) zredukują się jakoś,
b) przesuną się jakoś.
A dla tych francuskopodobnych rozwiązań ortograficznych masz jakieś konkretne historyczne uzasadnienia?
Zastanawia mię też, dlaczego francuski ma tak głupią ortografię. W lariaskim uzasadniłbym to częstymi zapożyczeniami - litery w słowach obcych są częściej inne, niż w tych "czystych". Popatrzcie na polski: "baga
ż", ale "kucha
rz". Mniemam, że gdyby "komp
uter" byłby polskiego pochodzenia pisałoby się go "komp
ótr" czy coś w tym stylu. xd
Drugim uzasadnieniem może być to, że słowa są w większości jedno-, dwu- i trójsylabowe, więc niektóre potrzebowały rozróżnienia.
NO ALBO PO PROSTU CHCIELI UPIĘKSZYĆ JĘZYK. :>