Narzecze wysokopolskie

Zaczęty przez Feles, Wrzesień 17, 2011, 14:10:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Świętopełk Kowalski

Cytat: Ainigmos w Kwiecień 04, 2025, 14:38:45Mój z rzadkim dzisiaj przyrostkiem -iszcze:
labirynt - błądziszcze (od błądzić za czeskim bludiště)

Nie lepiej błądnisko? Por. letiště vs lotnisko (a nie leciszcze)

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Kwiecień 04, 2025, 15:24:18
Cytat: Ainigmos w Kwiecień 04, 2025, 14:38:45Mój z rzadkim dzisiaj przyrostkiem -iszcze:

Jak już poprawnie słowotwórczo, to raczej bez przegłosu w nagłosie błędnisko, ukuwszy od błędny, porównując z lotnisko ukuty od lotniczy.
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

dziablonk

Może ędziniec a. ądziniec (ukuwszy od ądzić) jak krużganków pełen dziedziniec :P
Słuch fonologiczny współczesnego Słowianina kształtuje pisownia, w przeszłości granice między poszczególnymi fonemami były bardziej płynne.
◇ ъŭ ◊ ō ů ŭ † å ° ъ ь ľ ŕ ô ď ť ſ ß á ŕ ê é ṷ
  •  

dziablonk

Słuch fonologiczny współczesnego Słowianina kształtuje pisownia, w przeszłości granice między poszczególnymi fonemami były bardziej płynne.

mijero

Cytat: Ainigmos w Kwiecień 04, 2025, 20:15:30
Jak już poprawnie słowotwórczo, to raczej bez przegłosu w nagłosie błędnisko, ukuwszy od błędny, porównując z lotnisko ukuty od lotniczy.
Cytat: dziablonk w Kwiecień 05, 2025, 07:43:39Może ędziniec a. ądziniec (ukuwszy od ądzić) jak krużganków pełen dziedziniec :P
Jest błędnik.
Boć wiem, trzeba mi prawdę powiedzieć:
przez cudzy język w cudze ręce włodźstwa zachodziły.

Świętopełk Kowalski

Cytat: mijero w Kwiecień 05, 2025, 20:57:38
Cytat: Ainigmos w Kwiecień 04, 2025, 20:15:30
Cytat: dziablonk w Kwiecień 05, 2025, 07:43:39Może ędziniec a. ądziniec (ukuwszy od ądzić) jak krużganków pełen dziedziniec :P
Jest błędnik.

No i właśnie stąd mój pomysł metody-akronym: SAIGOW (S-łowiańskie, inne języki | A-rchaiczne, tj. zaczerpnięte z języka staropolskiego | I-stniejące, lecz często zapomniane | G-warowe | O-dbitkowe | W-iele, czyli wyrażenie za pomocą wielu słów zamiast na siłę wciskać wszystko w jedno słowo). A tak szczerze zmieniłbym na SAFIGOW (F-onosemantyczne podobieństwo, np. oprawiać kogo - (cieszyńskie) operować kogo).

dziablonk

Ainigmos

Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja

dziablonk

•  

Świętopełk Kowalski

Jak spolszczyć sediswakancja oraz konklawe?

Ainigmos

Cytat: Świętopełk Kowalski w Kwiecień 21, 2025, 13:27:58Jak spolszczyć sediswakancja oraz konklawe?
Spróbuję: może zapewne według mnie jako nieobsadnia (od nie- + obsadzać + -nia) i zaklucznia (od zakluczyć + -nia).
  •  

pipipipi

Cytat: Ainigmos w Kwiecień 16, 2025, 14:17:33Wskrzeszając:
szuflada - popchnica (od popchnąć)
Skoro istnieje historyczny warjant to niech będzie choć najpierw pomyślałem o wysuwce. Szuflada w pierwszej kolejności i podstawowym zastosowaniu kojarzy mi się z jej wysuwaniem, a nie popychaniem (wysuń szufladę żeby coś do niej włożyć).

Może wysuwce przyporządkować znaczenie komputerowej/odtwarzaczowej tacki na dyski optyczne.
Discuck Inc.
Demokracja to ustrój w którym dwóch profesorów marksistowskich uniwersytetów może przegłosować menela spod budki z piwem - Zbyszek_Z
Są na tym świecie rzeczy które się filologom nie śniły.
  •  

Mko11

Warsztat - procownia (od staropolskiego proca - praca, zamiast pracowni od czeskiej pracy) albo dziełnia (od dzieła, tak jak rękodzieło)
Manufaktura - rękodzielnia (z jednej strony odbitka z drugiej utworzone od rękodzieło)
fabryka - maszynownia (w prawdzie słowo to ma oryginalnie inne znaczenie, jednak pomysł opiera na tym, że w fabryce wytwarza się rzeczy przy użyciu maszyn)
Rozym błudnego jo to producěrował!
  •  

Świętopełk Kowalski

Cytat: Mko11 w Kwiecień 24, 2025, 21:08:30maszynownia

maszyna nie jest słowiańskie! Dla fabryki mamy już wytwórnia

Świętopełk Kowalski

Cytat: Ainigmos w Kwiecień 21, 2025, 16:10:49
Cytat: Świętopełk Kowalski w Kwiecień 21, 2025, 13:27:58Jak spolszczyć sediswakancja oraz konklawe?
Spróbuję: może zapewne według mnie jako nieobsadnia (od nie- + obsadzać + -nia) i zaklucznia (od zakluczyć + -nia).

sediswakancja - bezświętoojctwo (pół żartem, ale jakoś mi się mimo wszystko podoba  ;D )

konklawe - wybór Ojca Świętego (SAIGOW - z wielu słów)