Wasze słowotwory

Zaczęty przez Noqa, Luty 19, 2014, 22:24:11

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dynozaur

Cytat: Ainigmos w Czerwiec 04, 2025, 08:48:23
Cytat: Dynozaur w Czerwiec 03, 2025, 21:21:12borcja - decyzja o urodzeniu dziecka (zwłaszcza niechcianego)

Zaprzeczeniem borcji jest a-borcja.
Poprawnie byłaby jednak orcja (od łac. orīrī ,,urodzić"), ponieważ łaciński przedrostek ab- pomylił ci się z greckim zaprzecznikiem a-.

Nie zrozumiałeś intencji.
To MIAŁA być reanaliza.
Jaranie się starem forem to pedalstwo, a Kwadrat i Seiphel to ciota i chuj.

P*lsko, cóżeś uczyniła ze swoim chrztem?
  •  

Norris

Zamiast wyrazu alfabet, uwzględniając jego faktyczne pochodzenie: wołodom.
  •  

Ainigmos

Wprawdzie niesłowiański wyraz, ale za to grecki zapodany polszczyźnie jako termin naukowy (jak wiele hellenizmów), a nie jako politpoprawny eufemizm:
andrerasta (jako złożenie od ἀνήρ, w dopełniaczu ἀνδρός "mężczyzna" i ἐραστής "miłośnik") - czysto opisowy, emocjonalnie stonowany synonim, zamiast rozwlekłego homoseksualista, dla gej, ciota, pedał, itp.
Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  

dziablonk

Słuch fonologiczny współczesnego Słowianina kształtuje pisownia, w przeszłości granice między poszczególnymi fonemami były bardziej płynne.
§ Ψ ō ů ŭ  æ ð ø σ † å ъ ь ľ ŕ ô ď ť ſ ß
  •  

Norris

Nie moje, ale 20 lat temu w wiadomościach w radiu jakaś językoznawczyni skrytykowała związek ,,Co ma piernik do wiatraka?" z uwagi na ich oczywiste powiązanie i wymyśliła w jego miejsce nowy, gdzie takie trudniej utworzyć: ,,Co ma ogórek do wieczności?".
  •  

dziablonk

zglądaj - miejsce, z którego się ogląda okolicę, punkt widokowy
Słuch fonologiczny współczesnego Słowianina kształtuje pisownia, w przeszłości granice między poszczególnymi fonemami były bardziej płynne.
  •  

dziablonk

zmarasić - zepsuć jakim dodatkiem smak potrawy
  •  

Świętopełk Kowalski

koparkagate - drama o czwartkowe imprezy (tzw. "studencki piątek") na Miasteczku AGH

dziablonk

Dziś wyszły mi kaloryferki - na naleśniki  ???
Przypomniałem też sobie, że używam przymiotnika wytchły - na owoce (jabłka), warzywa, które straciły smak, jędrność :P
  •  

Ainigmos

Słownictwo nie może upodobnić się do poharatanego wykorzeniającymi wtrętami drzewa bez korzeni - oto hasło czyścielskiego słowodzieja
  •  
    Pochwalone przez: Raceg

Ainigmos

•  

Świętopełk Kowalski

frajerwerk - osoba, która lubi puszczać fajerwerki w akademiku (w DS Akropol na Miasteczku AGH była wczoraj taka akcja o 1 w nocy)

Norris

Volkspolak - Niemiec, który decyduje się na obywatelstwo polskie, przeciwieństwo volksdeutscha.
  •  

Ainigmos

samochadzka (od samo- + chadzka) - samotny spacer
spółchadzka (podobnie od spół-) - wspólny spacer
  •  

mijero

przemnieć – zapomnieć
Boć wiem, trzeba mi prawdę powiedzieć:
przez cudzy język w cudze ręce włodźstwa zachodziły.
  •