Co do ajdyniriańskiego pokurwienia rasowego - trzeba to nieco pozmieniać bo obecna mapka nie jest specjalnie adekwatna.
-Po pierwsze - ta mozaika na środku Imperium... no cóż, nie ma jej. Te wszystkie odcienie błękitu i granatu to ludy arabsko-podobne (tahareńsko--jandyrsko-zuryjskie), a więc podpadające raczej pod rasę białą.
-Wybrzeże Morza Słonego to w większości ludy iszarsko-affarińskie i Ludy Lasów to rasa żółta. Tak samo jak 3 mniejsze państwa wasalne pomiędzy Imperium a Iszarią, które widnieją na mojej mapie języków, ale których jeszcze nie przedstawiłem (coming soon)
-Południe to rasa czarna. Myślę, że wyglądający jak Griqua Unagurowie, Ażimerowie i Esaalowie powinni być wliczani w rasę czarną właśnie, jako osobna podgrupa, podobnie jak Mhasalowie, którzy wyglądają jak błękitno-szaroocy Nubijczycy
-Kawelowie to mieszanka rasy białej i żółtej, ale bliżej im jednak chyba do białej
Co do samych Ajdyniriańczyków - mimo, że tworzą własną rasę, najbliżej byliby chyba spokrewnieni z rasą białą. Być może w znacznie mniejszym stopniu i z pseudopolinezyjczykami. Poza tym sądzę, że Szomemowie i Oranie, jako krewniacy Ajdyniriańczyków, też powinni byc zaliczeni do rasy ajniadańskiej, nawet jeśli w znacznym stopniu wymieszali się z Polinezyjczykami Wschodu. Mogli by być osobną podgrupą.
(Pluur, co Ty na to?)
+Kauradowie jako mongoło-tatarzy, też powinni być w rasie żółtej
Jak na moje mapa powinna wyglądać mniej więcej tak:
gdzie:
czerwony - rasa biała
czarny - rasa czarna
żółty - rasa żółta
brązowy - pseudo polinezyjczycy
różowy - rasa ajniadańska